Alpine peper
Specerij (Tasmannia)
ALPINE PEPER
TASMANNIA
ALPINE PEPER | TASMANNIA XEROPHILA

ALPINE PEPER

De Alpine peper is één van de drie bekendere pepers uit het Tasmannia-geslacht, althans bekend in Australië waar ze alle drie in het wild geplukt kunnen worden. Het zijn geen echte pepers, maar schijnpepers, die hun scherpte ontlenen aan polygodial en in geringere mate aan eugenol.

Het geslacht Tasmannia bestaat uit een veertigtal planten die van origine voor komen in Australazië, Australië, Nieuw Guinea, Borneo, het eiland Sulawesi (Indonesië) en de Philippijnen. Ze maken deel uit van de Winteraceae, een familie van 90 plantensoorten met aromatische bladeren, en bast. Zowel de bladeren als de vruchten van de Tasmanniasoorten geuren als peper, na droging.

De Tasmania xerophila, zo heet de Alpine peper, is een groenblijvende struik. Er zijn twee soorten, de Tasmiannia xerophila ssp robusta en de Tasmiannia xerophila ssp xerophila. Eerstgenoemde groeit vooral in het eucalyptusbos van new South Wales en Victoria, aan de westkust van Australië, en kan wel 4 meter hoog kan worden. De ssp xerophila groeit vooral op rotsgrond en de Australische 'alpenweide' en wordt veel minder hoog. Vaak is hij maar een halve meter hoog, en groeit in clusters.

De bladeren van de alpinepeper zijn dik, 1-6 cm lang 5-15 mm breed. Hij heeft kleine witte bloempjes die zich ontwikkelen tot rond, bijna zwarte besjes met een doorsnede van 5-10mm. Wanneer ze drogen, nemen ze in volume af.

AANKOOP EN VERKRIJGBAARHEID

De peper is verkrijgbaar onder de naam Alpine peper.

GEBRUIK EN BEREIDING

Net als bij andere pepers, is het bij Alpine peper niet verstandig deze lang mee te laten koken, omdat de aroma's dan vervliegen. Voeg de peper hoogstens tien minuten voor het einde toe, gekneusd of gemalen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De plant komt van oorsprong uit het bergachtig gebied van New South Wales en Victoria in Australië waar hijop hoogten van 1.200 tot 1.800 meter groeit.

De Winteraceae-familie stamt af van plantensoorten uit het supercontinent Godwanna. Het verspreidingsgebied, geconcentreerd in AustralAzië en MelAzië, strekt zich uit over de gematigde zones van Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland tot de tropische gebieden in Borneo, Madagaskar, de Molukken, Papua Nieuw Guinea, de Philippijnen en Zuid- en Midden-Amerika.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De plant wordt Alpine peper genoemd naar de habitat waar hij veel voor komt, de wat rotsachtige grasweiden

VERTALING ALPINE BERGPEPER

engels
 
Tasmanian mountain pepper,
Cornish pepper leaf
frans
 
italiaans
poivre indigène
spaans
 
duits
tasmanischer pfeffer
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Polygodial is een sesquiterpene dialdehyde. De scherpte die we ervaren wanneer we de stof innemen, delen we met andere zoogdieren, maar insecten ervaren deze niet. Men vermoedt dat polygodial de groei van Staphylococcus aureus en Candida albicans remt, zelfs bij geringe dosering.

De peper is rijk aan eugenol en bevat vitamine A, C en foliumzuur, naast verscheidene mineralen. Het verse vruchtje bevat meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld zwarte bessen.

RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016

Tasmannia xerophila | Wikipedia (EN) Tasmannia xerophila | New South wales Flora