top
Coeur de boeuf
groente
COEUR DE BOEUF
ERFGOED
COEUR DE BOEUF

COEUR DE BOEUF

Van de vleestomaten is de Coeur de Boeuf één van de meest aansprekende, met zijn gewicht van van 200 gram tot wel 450 gram. Het is een oerras (engels: "heirloom"), een cultivar van meer dan 100 jaar. De Coeur de Boeuf is een smaakvolle tomaat, die binnen uit naar buiten rijpt en daardoor ook al is hij nog groen prima eetbaar is.

Het is zeker niet zo, dat de coeur de boeuf de enige (vlees)tomaat is in zijn soort. Neem de marmande tomaat, genoemd naar de streek waar hij vandaan komt, de Marmande in de Aquitaine (Frankrijk). Deze Marmande (Solanum lycopersicum) weegt gemiddeld zo'n 250 gram, en is minder geribd dan de coeur de boeuf. Hij heeft een hoog suikergehalte.

VERKRIJGBAARHEID

De echte Coeur de boeuf vind je vrijwel niet in het winkelschap. Als product is de tomaat te wisselvallig, te grillig van vorm, soms zelfs misvormd, te gevarieerd van gewicht en niet zelden gebarsten. De "Coeur de boeuf" die wel in de winkels ligt, is in de regel de "Albenga", Pomodoro Cuore di Bue di Albenga (Liguria) of Liguriaanse peer genaamd. Een Albenga weegt gemiddeld zo'n 300 gram. het belangrijkste productiegebied in Italië is de provincie Savona.

Het vruchtvlees van de Pomodoro Albenga heeft wat weg van dat van een dadelpruim (Diospyros kaki). Het is erg lekker, aromatisch, bijna kruidig ​​met zeer weinig zaden in de pulp.

Oorsprong en verspreiding

COEUR DE BOEUF (OSSENHART)
engels
beef tomato
frans
coeur de boeuf
italiaans
cuort di bue
spaans
corazon de buey
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als de andere leden van de Nachtschadefamilie bevat tomaat solanine, giftige glycoalkaloïden. Maar in tegenstelling tot de aardappel, een potentië solanine-bom, kan een tomaat uitstekend rauw gegeten kunnen worden.

De hoeveelheid solanine in tomaten is kleiner (0,5 mg per 100 gram bij rijpe en 50 mg per 100 gram bij onrijpe tomaten) als in aubergines, waarvan je er meer dan 35 (overeenkomend met 480 mg solanine) moet eten wil er sprake zijn van gezondheidsrisico.

Het pigment van rode tomaten bevat licopeen, een krachtige natuurlijke anti-oxidant. Licopeen komt zowel in de vrucht voor als in bereidingen. Daarnaast bevatten tomaten caroteen, anthocyanine en andere antioxidanten. Afhankelijk van de veredeling kunnen tomaten grote hoeveelheden vitamine A en C bevatten.

Blauwe tomaten bevatten tweemaal zoveel anthocyanine als andere soorten. Deze zijn om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen in Oregon, Amerika veredeld. Zeker niet om hun smaak.

Samenstelling per 100 gram rauw product

18
kcal
(75,4 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
3,9
gram
koolhydraten
2,6
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
3
mg
omega-3
80
mg
omega-6
VITAMINES
833
µg
vitamine A
(104,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
15
µg
foliumzuur (B9)
(7,5% ADH)
12,7
mg
vitamine C
(15,9% ADH)
0,5
mg
vitamine E
(4,2% ADH)
7,9
µg
vitamine K
(10,5% ADH)
MINERALEN
10
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
237
mg
kalium
11
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
5
mg
natrium
24
mg
fosfor

Bronvermelding update maart 2020

Beef(steak)tomato | Wikipedia (EN) Tomato, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Beschermde benamingen | Department for agriculture and rural development EU