De Reichenau tomaat heeft in 2008 het Europees predikaat PGI gekregen. Er zijn twee soorten teelt op het eiland: de open veld teelt met een oogst in rond augustus (7 hectare) en de teelt in kassen en in polytunnels (5 hectare). Voor de irrigatie wordt gebruikt gemaakt van water uit het meer. Daarmee is Reichenau het grootste aaneengesloten productiegebied van tomaten in Duitsland.
Reichenau-tomaten moeten op een koele plaats bewaard worden, bij een temperatuur van 12-14°. Rauw worden ze bij voorkeur op een temperatuur van 18-20° gegeten.
Al meer dan 1000 jaar is de geschiedenis van het eiland Reichenau nauw verweven met die van het klooster. De eerste abt, Pirmin, kreeg de opdracht om een klooster te bouwen ter ere van de Maagd Maria en de Heiligen Petrus en Paulus. Het klooster werd een beroemd centrum voor onderwijs en creativiteit in literatuur, wetenschap en de kunsten. Het eiland, integraal onderdeel van de landerijen van de abdij, werd bestemd voor landbouw.
De setting en de teeltwijzen van groenten op het eiland, zijn zo onderscheidend dat meerdere groenten op het eiland Europese bescherming hebben gekregen in de vorm van een "beschermde geografische aanduiding". Daaronder de Reichenauer tomaat.
Op het eiland werken 70 boeren; zij spannen zich om het erfgoed te behouden. Aan de beroemde kruidentuin van Abt Wahlafrid Strabo is een boek gewijd: Der Hortulus des Walahfrid Strabo. Aus dem Kräutergarten des Klosters Reichenau, een herdruk van het door Strabo in 827 geschreven Liber de Cultura Hortorum.
Van de 150 hectare die het eiland meet is 40 hectare in gebruik voor teelt onder glas. In de afgelopen jaren is het kassenareaal verder uitgebreid, maar naar de mening van Baden-Württembergs ministerie van Landbouw is de grens bereikt. Dat is de spanning tussen lonende landbouw en het toeristisch belang, want ieder jaar bezoekt een miljoen dagtoeristen het grootste eiland in het Bodenmeer.
De hoeveelheid solanine in tomaten is kleiner (0,5 mg per 100 gram bij rijpe en 50 mg per 100 gram bij onrijpe tomaten) als in aubergines, waarvan je er meer dan 35 (overeenkomend met 480 mg solanine) moet eten wil er sprake zijn van gezondheidsrisico.
Het pigment van rode tomaten bevat licopeen, een krachtige natuurlijke anti-oxidant. Licopeen komt zowel in de vrucht voor als in bereidingen. Daarnaast bevatten tomaten caroteen, anthocyanine en andere antioxidanten. Afhankelijk van de veredeling kunnen tomaten grote hoeveelheden vitamine A en C bevatten.
Blauwe tomaten bevatten tweemaal zoveel anthocyanine als andere soorten. Deze zijn om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen in Oregon, Amerika veredeld. Zeker niet om hun smaak.