Gepklete rijst wordt gemaakt van diverse typen kleefrijst, khao neow (ข้าวเหนียว).
De rijstkorrels worden geplukt tussen de dertiende en de negentiende dag. De jonge korrels worden enkele uren in water geweekt, waarna ze 25 min in een bamboemand (huat) gestoomd worden. Dan worden ze in een grote wok geroosterd. het roosteren duurt circa 20 minuten, waarbij de korrels voortdurend omgeschept worden. De korrels worden dan afgekoeld. Nu begint het pletten van de korrels dat handmatig, met een stamper, gebeurt of machinaal. Hierbij wordt het kaf van het koren gescheiden. Meestal wordt het stampen meerdere malen herhaald.
De droge rijstvlokken zwellen wanneer ze in aanraking komen met vloeistof, die zowel koud als warm kan worden toegevoegd. Naast de hier beschreven rijstvlokken van (jonge) groene kleefrijst, worden in Thailand rijstvlokken gemaakt van (gebroken) witte rijst, van mindere kwaliteit.
Gedroogde Thaise groene rijstvlokken (op zijn Thais k̄ĥāwmèā) kosten circa €2,50 per 300 gram. De witte rijstvlokken zijn goedkoper.
In Thailand worden rijstvlokken vaak gebruikt om desserts van te maken, zoals Khao mao tod ข้าวเม่าทอด.
Vers geplette Khao mao is beperkt houdbaar. Al na een etmaal verliest de rijst de delicate smaak.
Daaronder khao mao bo(h)t op zijn Thais ข้าวเม่าบด. Dit zijn met gezoete kokos gevulde balletjes met een coating van kruimels van geplette rijst. Bekendere gerechten zijn khao mao bueang en khao mao mee ข้าวเม่าหมี่, ook bekend onder de namen khao mao song kreuang” ข้าวเม่าทรงเครื่อง) en khanom khao mao rang” ขนมข้าวเม่าราง.
Qua voedingswaarde is geplette rijst identiek aan gewone rijst.
Respecteer het copyright !