De rijst, die vanwege de kleur ook wel jaderijst wordt genoemd heeft zijn oorsprong in China, maar komt ook uit India (Basmati) en de Verenigde Staten. Om jaderijst te maken wordt de rijstkorrel gefreesd om deze vervolgens te doordrenken met het sap van jonge Moso bamboe. Daarmee krijgt de rijst niet alleen kleru, maar ook een vitamine B boost.
De toevoeging van bamboe heeft wel consequenties voor de bereidingswijze. Door de toevoeging van bamboevocht wordt de rijst wanneer je hem verkeerd behandelt te plakkerig en verliest hij zijn kleur. Aanbevolen wordt om per ons droge rijst minimaal 1,5 dl water te gebruiken. De kooktijd bedraag 12-20 minuten, afhankelijk van de rijst waaruit ze is gemaakt (kortkorrelige chinese rijst of basmati bijvoorbeeld). Na het langzaam koken van de rijst, moet deze geruime tijd rusten (minstens een kwartier). Dat geeft de rijst tevens de tijd om de kleur die tijdens het koken terugloopt, weer op te nemen.
Ondanks naarstig zoeken hebben we nog geen leverancier in Nederland kunnen vinden. Organic jade pearl rice wordt voor € 4,50 aangeboden, merk Lotus foods (in Amerika geproduceerd), inhoud 15 oz (425 gram). Prijs is exclusief verzendkosten
De offergaves voeren terug naar de stichting van een taostische beweging in China de eerste eeuw na Christus. Deze beweging, gesticht door de eerste Hemelse Meester Zhang Daoling in het jaar 142, bereikte zijn hoogtepunt , een sterk georganiseerde , technocratische staat in de Hanzhong vallei ten noorden van Szechuan in 215, die werd opgenomen in Cao Wei, één van de Drie koninkrijken (220-280 na Christus). De Hanzhong staat bestond slechts 25 jaar, maar de Taoistische beweging heeft alle latere Taoistische bewegingen beïnvloed.