Het wordt gemaakt van ongepelde rode rijst als van gepelde (witte) rijst. Met het bijkomend kleurverschil. India kent al van recepten, van ontbijt tot dessert en snack, variërend van zoet tot pittig. De rijst wordt geweld in water, melk, yoghurt of kokosmelk, en zowel rauw, kort gebakken als gefrituurd gegeten, maar is in India vooral geliefd als ontbijt.
De rijst wordt plat gestampt na voorgekookt te zijn (parboiled). Dat gebeurt op grote schaal in fabrieken of werkplaatsen met machines, maar in sommige delen van India en Nepal gebeurt het pletten nog altijd met de vijzel of de dhiki. De dhiki is een twee meter lange hefboom met een stamper aan het uiteinde waarmee de rijst geplet wordt in een komvormige holte in de vloer die dienst doet als vijzel.
In India worden twee typen poha gemaakt, dunne en dikke. Hoe dunner de geplette rijst, hoe gevoeliger deze is voor vocht en koken, hoe gauwer een gerecht papperig wordt. De dikkere versie wordt altijd gebruikt in hete bererdingen (in gefrituurde gerechten), en in gerechten waarin relatief veel vloeistof wordt gebruikt. Deze dikkere poha is in de regel voorgekookt.
Qua voedingswaarde is geplette rijst identiek aan gewone rijst.
Respecteer het copyright !