top
Fagottino di fichi
In rum gebakken vijgen
Fagottino di fichi
 
Fagottino di fichi

Fagottino di fichi

Een fagottino is behalve een muziekinstrument, een culinair pakketje, en wordt in Italië gebruikt voor ieder gerecht dat op welke manier dan ook is 'ingepakt'. Zoals deze dottato-vijgen.

comment

Voorbeelden van dottato-vijgen zijn de vijgensoorten uit Cilenzo en Cosenza.

Deze Fagottino di fichi di Cliento is een specialiteit van Santomiele, waarvan bovenstaande foto's. In deze fagottino wordt een vulling van vijgen, rozijnen, amandelen en sinaasappelschil gebruikt, gekookt in een mengsel van melasse en rum.

Je kunt ze ook zelf maken. Dit is het recept zonder alcohol, met wat kaneel.

De vijgen worden daags tevoren op een bijzondere manier gedroogd. Gebruik daarvoor verse, nog niet volledig gerijpte vijgen, liefst de honingzoete dottato's. Was ze goed, en kook ze zachtjes in water tot ze diepbruin van kleur zijn geworden. De kooktijd bedraagt enkele uren! Giet de vijgen dan af, om ze te laten drogen. Het afgietvocht gooi je niet weg, dat is net als de vijgen zelf heerlijk zoet en wordt ook in dit recept gebruikt.

Zet het koel weg om te drogen. Doe dat op een beschutte plaats buiten in de zon en neemt err enkele dagen de tijd voor. Vergeet niet de vijgen 's avonds naar binnen te halen.

Doe de gedroogde vijgen in een kom en meng deze met de hand met een vleugje kaneel naar smaak, grof gehakte walnoten of amandelen en sinaasappelschil. Voeg wat van het zoete kookvocht toe om een kneedbare massa te verkrijgen. Kneed een bal van de vijgen en wikkel deze in 1 of meer vijgenbladeren, wat je wilt. Bind het blad vast met raffiadraad rondom en zet de bal alsnog 10 minuten in de oven op 180°.

slotregel

Bronvermelding update september 2024

Il Fagottino Santomiele | Santomieler Fico bianco de Cilento | Regione Campania, Assessorato Agricoltura Quali sono i migliori fichi secchi ? | M. Nocilla, 2013 Gambero rosso Fico secco del Cilento DOP Foods of Italy
slotregel