top
Abulia pinta Alavesa
Phaseolus vulgaris
Abulia pinta Alavesa
Alubias del País Vasco
Alubia pinta alavesa - Phaseolus vulgaris

Alubia pinta Álavese

De Alubia pinta Álavesa is een donkerrode tot paarse pintoboon (Phaseolus vulgaris). Het is énén van vier bonensoorten uit Spaans Baskenland, voorzien van het Eusko-label. Alle worden met de hand geoogst.

De pinto- of kievitsboon heet in het Spaans frijol pinto, in het Baskisch 'pinta'. Andere benamingen zijn poroto frutilla (Spaans-sprekend Zuid-Amerika) en feijão carioca (Portugees).

Deze boon is afkomstig uit Añana in de provincie Álava, waarnaar hij genoemd is. Naast de paarse Alubia pinta Alavesa is er de witte Alubia blanca arrocina, die vooral in salades wordt gebruikt. De Alubia pinta Avalesa heeft in 2006 het Baskisch Euko-kwaliteitslabel gekregen, de witte boon in 2016. Beide danken hun bijzondere kwaliteit aan de klimatologische omstandigheden, de unieke rode aarde en de ecologische teeltmethode. De oogst duurt een maand, en start gewoonlijk eind september. Tijdens de oogsttijd wordt er in Avalesa een festival gehouden.

Hoewel de bonen uit Tolosa of Gernika grotere bekendheid hebben gekregen, heeft een sterke comeback de Alavese pinta-boon in poll-position gebracht. Sinds enkele jaren is de landbouwcoöperatie Garlan verantwoordelijk voor de productie, de selectie en de afzet van deze boon. Naast de pinta-boon worden ook andere in Álava geproduceerde peulvruchten onder het merk Euskal Baserri op de markt gebracht: kekers, txiki-bonen, linzen en rijstbonen.

De Alubia pinta Álavese is tussen 5 en 15 mm groot (100-zadengewicht bedraagt tussen 35 en 45 gram), paarsrood van kleur, met spikkels. Ze hebben een dunne huid, maar zijn zeer vormvast, ze zullen niet gauw stuk koken. Wel verdwijnt de tekening tijdens het koken.

PEULVRUCHTEN KOKEN

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding van gedroogde bonen in zijn algemeen. Hierin staat alles wat u weten moet over het wel of niet weken van bonen, het waarom, over het koken en over het schuimen van bonen. Lees dit artikel beslist, het is ook van toepassing op de pinto. Eet ze nooit rauw.

Week de bonen tevoren in koud water, gedurende de nacht. Met behulp van de snelkoker kan de inweektijd ingekort worden tot 1 minuut. Ververs ook na deze minuut het water, alvorend de bonen in de snelkoker te koken, afhankelijk van de maat van de bonen bij hoge druk tussen vijf en vijftien minuten.

BEREIDINGSTIJD (KOOKTIJD)

snelkoker
ca 8 minuten
koken
ca 45 minuten
koken
15 minuten, waarna minstens 1 uur sudderen
 

Oorsprong en verspreiding

In het Baskenland worden als sinds het begin van de vijftiende eeuw bonen verbouwd, vanaf de introductie van de Zuid-Amerikaanse groente in Europa.

Net als in Zuid-Amerika verbouwde men de bonen aanvankelijk volgens de Milpa-principes in combinatie met maïs, dat in het Baskenland wél gewaardeerd werd, in tegenstelling tot elders in Europa. Halverwege de 17e eeuw was maïs gemeengoed in de het hele noorden van Portugal  en Spaanse regio's als Galicië, Asturiëen Baskenland. Toen kwam ook de aardappel

De commerciële teelt van de Baskische boon is in de achttiende eeuw begonnen. Zo'n 600 merendeels kleine familiebedrijven zijn bij de teelt van de boon betrokken.

TAALKUNIDIGE ASPECTEN

De benaming alubia is typisch voor Noord-Spanje, vermoedelijk afgeleid van het Arabische al-lūbiyā, dat op zijn beurt afgeleid is vcan het Perzische lubeyā.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGDE BOON

347
kcal
(1452,8 kJoule)
21,4
gram
eiwitten
62,5
gram
koolhydraten
34,2
gram
zetmeel
2,1
gram
waarvan suikers
15,5
gram
vezels
1,2
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
237
mg
omega-3
170
mg
omega-6
Vitamines
0,7
mg
vitamine B1
(63,6% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
1,2
mg
nicotinezuur (B3)
(7,5% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13,3% ADH)
0,5
mg
vitamine B6
(35,7% ADH)
525
µg
foliumzuur (B9)
(262,5% ADH)
66,2
mg
choline
 
6,3
mg
vitamine C
(7,9% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(1,7% ADH)
5,6
µg
vitamine K
(7,5% ADH)
Mineralen
113
mg
calcium
0,9
mg
koper
5,1
mg
ijzer
1393
mg
kalium
176
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
12
mg
natrium
411
mg
fosfor
27,9
µg
selenium
2,3
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Dried cranberry beans, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Las Alubias | Academia Vasco de gastronomia, Euskadi gastronomika Alubia pinta alavesa | Slowfood convivium Araba-Álava Pink Alava Bean Producers | Terra madre Marcas de calidad: Alubias del País Vasco | Calidad alimentaria, Departemento de desarollo económico e infraestructuras Pais Vasco La Alubia Pinta Alavesa obtiene el distintivo Eusko Label | Cooperativas agro-alimentarias La Alubia Arrocina de Álava, nuevo producto de la familia Eusko Label | Sustrai
slotregel