PERZISCHE ZOETE CITROEN
De schil van de limu shirin is dun. Het vruchtvlees is groen en heeft het aroma van rozen. De limu bevat weinig zaden.
De vrucht is kort na het plukken zoet, maar wordt bitterder naarmate hij langer ligt, vergelijkbaar met een grapefruit. Deze grapefruitsmaak komt ook bij een verse citroen naar boven, als een extra smaak, volgend op de eerste zoete(re) beleving.
FACTSHEET
De limu shirin is in Iran geliefd als citroentje bij de thee en als sap, maar wordt ook gebruikt in salades en dressings.
Oorsprong en verspreiding
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.
Samenstelling per 100 gram rauw product (ZONDER SCHIL)
28
kcal
(115 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
11,0
gram
koolhydraten
3,0
gram
vezels
2,0
gram
waarvan suikers
Vitaminen
2,0
µg
vitamine A
(0,2% ADH)
0,2
mg
nicotinezuur
(1,3% ADH)
8,0
µg
foliumzuur (B9)
(4,0% ADH)
29,1
mg
vitamine C
(36,4% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(1,7% ADH)
0,6
µg
vitamine K
(0,8% ADH)
mineralen
23,0
mg
calcium
0,6
mg
ijzer
102,0
mg
kalium
6,0
mg
magnesium
2,0
mg
natrium
18,0
mg
fosfor
0,1
mg
zink
Bronvermelding update maart 2020
Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden
Limetta | Wikipedia (EN)
Persian sweet lemons | Citrus variety collection University of California Riverside
Horticultural varieties of citrus | R. Hodgson, 1967 The citrus industry