ITALIAANSE LIMETTA
De Italiaanse limetta groeit aan een boompje dat hooguit 2 meter hoog wordt, en gemakkelijk in de pot geteeld kan worden. Hij bloeit van het voorjaar (april) tot oktober. De vrucht is sappig, en (voor een citroen) zoet, en is pelbaar.
Kenmerkend is de deuk in de vrucht, die er al van vroeg af aan in zit. De schil bevat etherische olie, die onder meer in limoncella's wordt gebruikt. Eéén van de Italiaanse variëteiten is de Limette dolci di Roma.
Oorsprong en verspreiding
De limetta komt van origine uit het Middellandse zeegebied, en groeit van zuidelijk Italië (inclusief Sicilië) tot aan Rome.
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.
Samenstelling per 100 gram rauw product (ZONDER SCHIL)
29
kcal
( 121,3 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
9,3
gram
koolhydraten
2,5
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
26
mg
omega-3
63
mg
omega-6
Vitaminen
6,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
11
µg
vitamine B9
53
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,2
mg
vitamine E
mineralen
26
mg
calcium
0,6
mg
ijzer
138
mg
kalium
8
mg
magnesium
2
mg
natrium
16
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,1
mg
zink
Bronvermelding update maart 2020
Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden
Nutritionfacts Lemon, raw | Nutritiondata.self.com
Etymologiebank citroen | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands)
Lemon | Wikipedia (EN)
Chu Lu, Monograph on the Oranges of Wen-chou | Riverside libraries on citriculture
Horticultural varieties of citrus | R. Hodgson, 1967 The citrus industry
Le limette dolci | Gli agrumi
slotregel