Tot de categorie pure (100%) chilipoeders behoren cayennepeper, Franse piment d'Espelette, Spaanse pimentons, de Hongaarse paprikapoeders en een aantal Indische en Thaise maalsels in uiteenlopende scherpte. Voor de Thaise poeders wordt gewoonlijk een chili van het type Bird's eye gebruikt, een relatief milde chili. Indische chilipepers zijn er veel soorten, chilipoeders (dus) ook. Een mild Indiaas chilipoeder is Kashmir, iets milder nog dan de Reshampatti. De mildste Indiaas chilipoeder wordt gemalen van de Guntur sannam, een Capsicum annuum, met een zelfde scherpte als cayennepeper. Er zijn ook Guntur-chili's, genoemd naar de streek waar ze verbouwd worden, die aanzienlijk heter zijn, zoals de 'wonder hot', een habanero met een scherpte van 350.000 SHU, zeven maal zo heet als cayennepeper. Ook Indias is wit chilipoeder, dat in de Mughal-keuken gebruikt wordt en van een witte bird's eye wordt gemalen.
Naast deze algemeen verkrijgbare poeders zijn er - nog niet genoemd - maalsels van specifieke chili's. Van vrijwel iedere chili is namelijk ook poeder verkijgbaar, tot en met poeder van de Trinidad scorpion. Enkele voorbeelden zijn poeders van de ají panca, pasilla negro, ancho, arbol, habanero, ají amarillo en ají limon. Een typisch Mexicaans poeder is het groene chilipoeder, gemaakt van onrijpe chilipepers, en ideaal voor gebruik in salsa verdes.
Een aparte categorie onder de gemalen chili's zijn de poeders die worden gemalen van chili's die tijdens het droogproces gerookt worden. Deze rooktechniek is voor het eerst door de Azteken toegepast op de dikwandige jalapeño. De beroemdste chilipoeders van gerookte chili's zijn het Mexicaanse chipotlepoeder van de gerookte jalapeño (chipotle), en de Spaanse pimentons. Runner up is de merquén of merkén, een Chileens chilipoeder van gerookte Aji cacho carga, meestal verwerkt in de blend met deze naam.
Roken werd toegepast op dikwandige soorten, zoals de jalapeño, omdat het drogen in de zon alleen niet volstond.
Gemalen chili's bevatten zoals de chili's capsacaïne, de alkaloïde die verantwoordelijk is voor het branderig gevoel op de tong, maar ook de vitaminen en mineralen van chili's. En dat is bepaald niet gering.