Gemalen chipotle is lang niet zo scherp als cayennepeper, 5.000-10.000 SHU. Smaak en aroma zijn afhankelijk van de kwaliteit chipotle die voor het poeder is gebruikt. Het poeder van de lang gerijpte en lang gerookte chipotle meco - ook wel tipico genoemd - heeft de meest intense smaak, rokerig, wat zoetig en chocolade-achtig.
Het poeder van de chipotle morita is de meest algemeen voor komende en goedkoopste. De jalapeño's die hiervoor gebruikt zijn, zijn minder lang gerijpt, en zijn beduidend korter gerookt. Zij vormen de bulk van het aanbod.
Het kwaliteitsverschil van de gedroogde vrucht wordt vanzelfsprekend doorgegeven op de chipotlepoeder. Morita is roder, minder sterk van aroma, en - misschien schijn - minder scherp.
Chipotlepoeder wordt onder meer gebruikt om vlees (varkensvlees, rundvlees en kip) te kruiden, in dressings te gebruiken, en in sauzen zoals adobo-saus.
De allerbeste combinaties zijn die met wit vlees en kip, tomaat en chocolade, maar met de licht naar paddestoelen ruikende chipotle kun je ook een paddestoelensoep naar grote hoogte brengen..
Chipotlepoeder verliest zoals alle chilipoeders zijn kracht met een jaar. Koop daarom geen te grote hoeveelheid in.
Gemalen chili's bevatten zoals de chili's capsacaïne, de alkaloïde die verantwoordelijk is voor het branderig gevoel op de tong, maar ook de vitaminen en mineralen van chili's. En dat is bepaald niet gering.
Respecteer het copyright !