De peper is de allerbekendste chili uit het Spaanse Padrón in Galicië. Anders als de naam suggereert is het geen beschermde soort, in tegenstelling tot de pimiento de herbón - ook een padrón.
Padróns zijn kleine pepertjes, tussen 5 en maximaal 10 cm groot, olijfgroen tot geelgroen van kleur. Ze worden onrijp, dat wil zeggen groen gegeten. Meestal simpelweg gebakken in olijfolie en geserveerd met grof zout. De meeste padróns zijn zoet en mild, als onze blokpaprika's, maar sommige zijn warm en kruidig, vandaar "Os pementos de Padrón, uns pican e outros non", sommige zijn heet, andere niet.
Capsicum annuum wordt in genetische zin in twee clusters onderscheiden: één met hoofdzakelijk Mexicaanse en Noord-Amerikaanse chili's, waaronder de chiltepíns en een ander met hoofdzakelijk chilipepers uit Spanje.
De padrón behoort tot wat genetici het tweede (Spaanse) cluster Capsicum annuum noemen, waartoe ook de Turkse pikante Aci Sivri, de Spaanse pimiento Gernika, guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.
In Galicië worden de chili-plantjes in februari uitgezet, om vanaf mei geoogst te kunnen worden. Het merendeel van de oogst is voor de regionale markt bestemd, slechts een klein deel haalt het buitenland.
Het Galicische padról;n-seizoen loopt van mei tot september/oktober. Doordat de padróln niet beschermd is, worden ze ook buiten Galicië; verbouwd. Veel padróns op de Nederlandse markt zijn afkomstig uit mediterraan Spanje en Marokko - niet alleen 's winters - en ook in Nederland worden padróns geteeld - onder glas.
De padrón is een vrij milde chilipeper, die rauw of gebakken (gegrild) gegeten wordt. Kan ook als tempura gefrituurd worden (zie foto).
Bewaar chilipepers in de groentenlade van de koelkast bij een temperatuur tussen de 8°C en 10°C.
Vele jaren later dus kregen ook de monniken van het San Francisco de Herbón zulke chiliplanten, vermoedelijk meegebracht door Franciscaner monniken uit Mexico, maar wellicht ook vanuit het Spaanse Guadeloupe. Deze chiliplanten behoren tot wat genetici het tweede cluster Capsicum annuum noemen, waartoe naast de hebrón en de padrón ook de Turkse pikante Aci Sivri de Spaanse pimiento Gernika en guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.
In 1979 is het eerste Festa do Pemento Padrón georganiseerd, tegenwoordig een populair gastronomisch evenement dat wordt gehouden op de eerste zondag in augustus. Eén van de specialiteiten op dit festival is pimientos de padrí met brood en lokale kaas met chilipeper natuurlijk (bijvoorbeeld Queso Cremoso con Pimentón Picante van Casa Zolle). Het festival vindt plaats in de Carballeira van het Franciscaner klooster in Herbón.
Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.