De pimiento de Herbón is een beschermde chili-soort, officieel Pemento de Herbón IPG. Het is een Capsicum annuum van het ecotype padrón, verbouwd in de gemeenten Padrón, Dodro en Rois in het district O Sar in het zuiden van de provincie A Coruña, en in Pontecesures en Valga, in het district Caldas, gelegen in het noorden van de provincie Pontevedra. Hoewel de herbón altijd in één adem met de padrón wordt genoemd de hebrón is een padrón, maar niet iedere padrón een herbón.
Capsicum annuum wordt in genetische zin in twee clusters onderscheiden: één met hoofdzakelijk Mexicaanse en Noord-Amerikaanse (VS) chili's, waaronder de chiltepíns en een ander met hoofdzakelijk chilipepers uit Spanje.
De in Herbón verbouwde chiliplanten behoren tot wat genetici het tweede cluster Capsicum annuum noemen, waartoe naast de hebrón en de padrón ook de Turkse pikante Aci Sivri de Spaanse pimiento Gernika en guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.
Het gewicht van een herbón schommelt tussen 3,5 en 4,5 gram. De vrucht is 3,5 en 5,5 cm lang, met een diameter aan de basis van 1,5 tot 2 cm. De peper wordt verkocht met een steeltje eraan. De oogst is relatief bescheiden, 15.000 kg pepers per jaar, waarvan het leeuwendeel in het dal van de Parochie van Herbón wordt geoogst, tussen juni en september .
In 1979 is daar het eerste Festa do Pemento Padrón georganiseerd, tegenwoordig een populair gastronomisch evenement dat wordt gehouden op de eerste zondag in augustus. Het festival vindt plaats in de Carballeira (eikenbos) van het Franciscaner klooster in Herbón.
In de O Ribeiro streek in de provincie Ourense wordt de pimiento de Arnoia verbouwd. Deze zijn groter dan de padról;s, en hun smaak is zoet. Uit Verin, eveneens een streek in Ourense komt de pimiento de Oímbra, zeer licht van kleur en tussen de 10 en 20 cm groot. Ze bevatten geen capsaïcine. In A Coruña tenslotte wordt de pimiento de O Couto geteeld, qua uiterlijk vergelijkbaar met de padrón, maar evenals de Oimbra verstoken van capsaïk;cine.
Een echte Herbón herken je aan het Denominación de Origen Protegida etiket en de benaming "Pemento de Herbón". Bovendien staat op het etiket de uitdrukking 'variëteit Padrón' vermeld.
Was de pepers en bak ze rustig in olijfolie. Some like them carbonized, maar het is natuurlijk njiet de bedoeling om de pepers te blakeren. Serveer ze met grof zeezout.
Pas in de zeventiende eeuw kreeg ook het San Antonio klooster in Herbón de beschikking over chiliplanten, meegebracht door Franciscaner monniken van hun missie in Tabasco, Mexico. Voor hen werd deze peper een nieuwe bron van inkomsten, die ze net als elders in Spanje (La Vera bijvoorbeeld) gedroogd en gemalen verkochten.
Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.