Het is een Capsicum Annuum, door de eeuwen heen aangepast aan het Baskische klimaat. Net als de Padrón heeft de Ibarra veel profijt van de naamsbekendheid en haar lange historie. De naam verwijst naar de Baskische stad Ibarra.
In 1997 kreeg de peper het Eusko-label, van de Fundación Kalitatea. De groene, of gele peper heeft een lengte van 4-10 cm en is langwerpig. De bescheiden oogst vindt plaats tussen juni en oktober.
Capsicum annuum wordt in genetische zin in twee clusters onderscheiden: één met hoofdzakelijk Mexicaanse en Noord-Amerikaanse (VS) chili's, waaronder de chiltepíns en een ander met hoofdzakelijk chilipepers uit Spanje.
De in Ibarra verbouwde chiliplanten behoren tot wat genetici het tweede cluster Capsicum annuum noemen, waartoe naast de hebrón en de padrón ook de Turkse pikante Aci Sivri de Spaanse pimiento Gernika en guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.
De originele Guinillas de Ibera zijn niet verkrijgbaar buiten Spanje, wel vergelijkbare (Spaanse) pepers. Verscheidene merken met gepickelde guindillas zijn verkrijgbaar bij de Eusko-label webwinkel, onder meer van de merk en Zubelkzu en Agiña. Richtprijs voor een pot guindillas met Eusko-label van het merk Zubelzu circa € 3,75 (345 gram, uitlekgewicht 120 gram).
Omdat guindilla niet buiten Spanje verkrijgbaar is (behalve de pickles dan), wordt guindilla in onderstaande tapas vervangen door andere Spaanse pepers.
Omdat de peper relatief mild is, wordt hij als tapa gegeten en ook uit het zuur. De bekendste tapa is de Gilda, een pinxto (prikker) met guindilla's, ansjovis en gevulde olijf. Een andere populaire tapa is Guindillas fritas, opgediend met zout. De pepers worden hooguit 45 seconden gefrituurd. Let op, dat de peper eerst wordt ingesneden (aan de top), om te voorkomen dat deze tijdens het frituren explodeert!
De laatste tapa, de piparrak-pickle, wordt als delicatesse beschouwd. Vanzelfsprekend vindt veel inmaak in Baskenland 'aan huis' plaats.
Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.
Respecteer het copyright !