De Guérande wordt ook wel ossenhart genoemd, maar daarmee worden in de regel soortgelijke, maar puntiger penen bedoeld. Het geheim van de Guérande is de kortstondige lengteontwikkeling van de wortel, gevolgd door een omstuige verdikkingsfase. De schouder kan wel 10 cm breed zijn, waardoor de peen natuurlijk ongeschikt is om als bospeen geoogst te worden, omdat de peen eenvoudigweg niet gebost kan worden. De peen is zogezegd vrij kort, niet rond zoals de grelot, gemiddeld een centimeter of 8 à 15, met andere woorden een vrij plomp ogende peensoort. Ondanks zijn grootte is hij niet vezelig.
De Guérande is door-en-door rood-oranje, zoete peen, met zijn oorsprong in de zandbodem van de Guérande. Hij groeit het best op rijke, lichte leemhoudende grond.
Omdat de zuivere Guérande niet meer commercieel verbouwd wordt, zie je hem hoofdzakelijk op hobby-markten. Soortgelijke penen zijn wel te koop, zoals de Carotte de Chantenay, eigenlijk een demi-longue, en de kleinere en kortere Grelots (Carottes Parisiennes) .
De peen kan rauw gegeten worden en is geschikt voor alle bereidingen, als gratin, in soep, zelfs gezoet, maar is ook heel geschikt als sapwortel. Korte bereidingswijze: maximaal twee minuten blancheren en in de koekenpan in boter smoren.
De bewaartijd in de koelkast is lang, minstens twee maanden. Verwijder alle restjes loof, zodat die niet kunnen gaan rotten. Was de vuile peen niet . Wanneer de peen vochtig is, leg deze dan even in de zon te drogen.
Wikkel de droge peen in (droog) papier en bewaar deze in de koele groentenlade. Merk je dat het papier vochtig wordt, neem dan nieuw, droog papier.
Voor invriezen in kleine stukjes snijden, daarna blancheren, en na afkoeling in plastic verpakken en invriezen.
Natiirlijk was bij de ontwikkeling van deze peensoort ook Vilmorin betrokken, de veredelaar uit Nantes. In 1870 in werd de peen bij Vilmorin geperfectioneerd, en kort daarna ook internationaal aangeboden.
De Guérande is bekend van zijn zeezoutbassins (Marais de Guérande), en het zal niet verbazen dat er ook producten worden gemaakt waarin zowel peen als zeezout excelleren, zoals Mousseline de carrot au sel de Guérande, voor bij wit vlees. Echter de peen wordt al geruime tijd niet meer in deze regio verbouwd.