top
Carotte de Carentan
Carotte demi-longue
Carotte de Carentan
Franse penen
Carotte de Carentan

Carotte de Carentan

Carotte demi-longue

De Carotte de Carentan is een bijna cylindrische winterpeensoort. Een klassieker uit de zeventiger jaren van de negentiende eeuw, en met recht een 'vergeten groente', want hij wordt nauwelijks meer aangeboden.

In 1883, beschrijft Vilmorin-Andrieux deze peensoort in de eerste editie van Plantes Potagères als de Monstrueux de Carentan. De tweejarige Carentan is net als de Nantaise een peen zonder 'pit', 'sans coeur' zegt men in het Frans. Hij is door-en-door rood-oranje en gemiddeld zoet.

Het is een vroeg ras met weinig loof, overwegend kleine bladeren. De peen kan le jaar door gezaaid worden, want hij zeer winterhard. Hij kan dus ook vrijwel het hele jaar door geoogst worden. De Carentan groeit in iedere type grond, mits omgewerkt en voedingrijk.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De teelt is vrijwel verdwenen doordat de peen niet voor grootschalige teelt geschikt is. De Carentan wordt daarom slechts sporadisch aangeboden.

Culinair gebruik en bereiding

De peen kan rauw gegeten worden en is geschikt voor alle bereidingen, als gratin, in soep, zelfs gezoet, maar heeft vooral een reputatie als sapwortel.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De bewaartijd in de koelkast is lang, minstens twee maanden. Verwijder alle restjes loof, zodat die niet kunnen gaan rotten. Was de vuile peen niet . Wanneer de peen vochtig is, leg deze dan even in de zon te drogen.

Wikkel de droge peen in (droog) papier en bewaar deze in de koele groentenlade. Merk je dat het papier vochtig wordt, neem dan nieuw, droog papier.

Voor invriezen in kleine stukjes snijden, daarna blancheren, en na afkoeling in plastic verpakken en invriezen.

slotregel

Geschiedenis van de Carentan

De Carotte de Carentan dateert volgens diverse bronnen uit 1887, maar verschijnt volgens The American naturalist (1887 volume 21) al in 1878 in Amerikaanse catalogi.

Zonder de precieze datum van het ontstaan van dit ras te kennen, kunnen we het terugvinden in 1877 in het Bulletin de la Société d'horticulture et de botanique de Limoges, waarin wordt vermeld: "de heer Lemasson legt op het bureau een partij rode wortelen uit Carentan, een product van de Cheptel. De zaden komen van Vilmorin-Andrieux et Cie. De commissie is van mening dat de kweek van deze nieuwe soort, die goede resultaten lijkt op te leveren als kwaliteitsproduct, moet worden aanbevolen".

De peen is genoemd naar Carentan-les-Marais, een Middeleeuws stadje in Normandië waar van oudsher landbouw plaats vindt, net als in de rest van La Manche. Al in 1886 werd er Syndicat des agriculteurs de la Manche opgericht, met in 1926 20.000 aangesloten boeren. Over de teelt van peen in Carentan, bekend van de Slag om Carentan in 1944 en de Poireau monstrueux de Carentan. Net als de wortel is de prei een belangrijke teelt in Normandië.

Tot de populairste soorten behoort de beschermde Carotte des Sables.

Bronvermelding update januari 2023

Carotte demi-longue de Carentan | Les plantes potagères et la culture maraîchère 1893 par Ernest Berger in Galicia Séance du 9. Septembre | Bulletin de la Société d’horticulture et de botanique de Limoges de 1877. Oversigt over sorter af gulerod i katalog | Froesamlerne Cartenan | Dreer's gardeen calendar for 1887
slotregel
https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6546257v/f31.image.r=%22de%20carentan%22?rk=236052;4