De verbouw van knoflook zou er dateren uit de 13e eeuw toen de kruisvaarders van hun tochten terugkeerden. Volgens de overlevering zou een marskramer in die tijd zijn maaltijd in Lautrec betaald hebben met rose knolletjes. Uit deze 'teentjes' groeide de eerste rose Lautrec. In de 17e en achttiende eeuw was de rose knoflook vooral een streekproduct, dat op zeer kleine schaal werd verbouwd. pas na de tweede wereldoorlog heeft de teelt een vlucht genomen, en bedraagt zo'n 1800 ton per jaar. De Lautrec heeft in 1966 het Label rouge heeft gekregen en in 1996 Europese bescherming (beschermde geografische aanduiding).
De Lautrec wordt in de maanden december en januari gepoot, en loopt in februari uit. De oogst vindt plaats tussen 20 juni en 15 juli. De knoflook wordt dan twee weken lang in speciale loodsen te drogen gehangen. Dan worden de buitenste rokken verwijderd, waardoor de rose kern zichtbaar wordt. De stengel van de Lautrec is stug, waardoor ze gebost worden en niet gevlochten zoals knoflooksoorten met buigzamer stengels. Naast de gelabelde Lautrecs zijn ook bundeltjes (bottilons) in de handel met groen etiket, de B-keus (CAT 1) met dezelfde smaak, maar minder regelmatig van vorm en mogelijk met scheurtjes.
Knoflook verdraagt zo ongeveer elke bereidingswijze, bakken, koken, stomen, roken, roosteren. Voorkom echter dat de knoflook verbrandt, dan krijgt deze een nare, bittere smaak.
Je bewaart knoflook bij voorkeur op kamertemperatuur, d.w.z. boven 18°, op een droge plaats zodat de bol niet gaat spruiten. Op deze manier bewaard, is knoflook enkele maanden hoiudbaar. Geoogste knoflook heeft een slaapperiode van omgeveer drie maanden. Na die periode loopt de knoflook uit om een nieuwe plant te vormen. Daarvan maakt de handel gebruik door de slaapperiode te verlengen door de knoflook bij -3° te bewaren. De uitloop kan hiermee wel anderhalf jaar verlengd worden.
Bewaard in de koeling bij een temperatuur rond 0° is knoflook wel negen maanden houdbaar. Knoflook kan, als teentjes of gehakt, prima worden ingevroren. Wanneer een knoflookbol uitloopt of sporen van schimmel vertoont, is deze niet meer bruikbaar!
De gepelde teentjes worden wel op azijn of wijn gezet en bewaard in de koelkast. Hoewel knoflook vaak gebruikt wordt als smaakmaker van olie, kan knoflook niet zonder meer in olie bewaard worden. Meer hierover onder het kopje Gezondheid. Ook wordt knoflook wel gerookt om ze langer houdbaar te maken; door het roken krijgt de knoflook natuurlijk ook een rooksmaak mee.
Ieder jaar op de eerste vrijdag in augustus wordt in het middeleeuwse Lautrec het 'Fête de l'Ail rose de Lautrec' gehouden. Vanaf de laatste oogst, midden juli, tot het eind van het jaar houdt men er ook de knoflookmarkt.
Het predikaat PGI is weliswaar aangevraagd voor de Nubia, de vermelding PGI is nog wel prematuur. Slowfood heeft de knoflook onder beide genoemde benamingen omarmd, en het Italiaanse Ministerie van Landbouw heeft het aangemerkt als een typisch Siciliaans product. Het is een begin.
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).