De teelt van de rose knoflook in de regio Arleux in de Nord-Pas-de-Calais is in het begin van de negentiende eeuw begonnen. Het roken dateert van later. Daar is men aan het einde van de negentiende eeuw mee begonnen, naar het voorbeeld van de haring-rokerijen. Het gebeurde gebeurde direct na de oogst, in de maand september. Als brandstof gebruikte men turf, dat in overvloed voorhanden was.
Aanvankelijk ging de meeste knoflook die in de regio werd verbouwd (ongerookt) naar de industrie. Omdat vervoer na de Tweede wereldoorlog minder een beletsel was geworden, werd het interessant(er) om een deel van de knoflook lokaal te verhandelen. Daarbij is het roken nieuw leven ingeblazen. Sinds de eerste knoflookmarkt in Arleux in 1962 heeft de verkoop, maar ook de export van gerookte en niet-gerookte roze knoflook in Arleux een enorme vlucht genomen. Afnemers zijn vooral België het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In 2013 heeft de Arleux-knoflook het Europese PGI-predikaat gekregen.
Het roken gebeurt in bakstenen ruimten waar de strengen aan het plafond hangen. De vloer wordt bedekt met riet, zaagsel en turf-briketten. Het rokporces duurt 10 dagen, gedurende welke een temperatuur van 37° wordt gehandhaafd. Door het voorzichtige rookproces drogen de knoflookbollen tot de kern uit, en vormt zich een beschermende laag om de knoflookbol. Hierdoor wordt de knofllok vele maanden lang houdbaar. De knoflookbollen verliezen circa 20% van hun aanvangsgewicht.
Door het gebruik van turf als brandstof krijgt de knoflook een karakteristieke geur. Naar het schijnt, wordt niet alle knoflook in Arleux met turf gerookt.
De strengen worden verkocht vanaf het moment dat de speciale knoflookmarkt van Arleux in september wordt gehouden.
Het aantal knoflookbollen aan een streng hangt mede af van de maat van de knoflookbollen.
Het predikaat PGI iin in mei 2013 gepubliceerd.
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).