De productie van de Drôme vindt plaats onder de mantel van de GIE L' Ail Drômois, een samenwerkingsverband van producenten. De GIE is erkend door het Franse Ministerie van Landbouw en bundelt een dertigtal boeren met in totaal 180 hectare knoflookteelt. De jaarlijkse productie bedraagt circa 1.000 ton, waarvan tweederde betrekking heeft op de variëteiten Thermidrôme en Messidrôme. De rest wordt verdeeld tussen de paarse knoflook ( o.a. de Germidour) en de roze knoflook ( o.a. de Flavor en de Clédor). Het grootste deel van de oogst komt uit de Valdaine-vlakte ten westen van Montelimar.
De knoflook uit de Drôme is los verkrijgbaar, vers en gedroogd en in vlechten.
Knoflook verdraagt zo ongeveer elke bereidingswijze, bakken, koken, stomen, roken, roosteren. Voorkom echter dat de knoflook verbrandt, dan krijgt deze een nare, bittere smaak.
Je bewaart knoflook bij voorkeur op kamertemperatuur, d.w.z. boven 18°, op een droge plaats zodat de bol niet gaat spruiten. Op deze manier bewaard, is knoflook enkele maanden hoiudbaar. Geoogste knoflook heeft een slaapperiode van omgeveer drie maanden. Na die periode loopt de knoflook uit om een nieuwe plant te vormen. Daarvan maakt de handel gebruik door de slaapperiode te verlengen door de knoflook bij -3° te bewaren. De uitloop kan hiermee wel anderhalf jaar verlengd worden.
Bewaard in de koeling bij een temperatuur rond 0° is knoflook wel negen maanden houdbaar. Knoflook kan, als teentjes of gehakt, prima worden ingevroren. Wanneer een knoflookbol uitloopt of sporen van schimmel vertoont, is deze niet meer bruikbaar!
De gepelde teentjes worden wel op azijn of wijn gezet en bewaard in de koelkast. Hoewel knoflook vaak gebruikt wordt als smaakmaker van olie, kan knoflook niet zonder meer in olie bewaard worden. Meer hierover onder het kopje Gezondheid. Ook wordt knoflook wel gerookt om ze langer houdbaar te maken; door het roken krijgt de knoflook natuurlijk ook een rooksmaak mee.
Tot de tradities van de Drôme behoort ook de teelt van de grijze sjalot. Deze langwerpige sjalot wordt gewaardeerd om zijn delicate smaak.
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).