De aanwezigheid van knoflook in de Po-delta voert terug naar de Romeinen, die de Po-delta droog legden en in cultuur brachten. In Viglius' Georgica staat beschreven dat zij al witte knoflook verbouwden, oro del Polesine'. In de middeleeuwen werden volgens De Bocchi in "Annals Pollicinensi" de inwoners van Rovigo bevolen "de Alio loco bono" te gaan verbouwen. In de 16e eeuw is de knoflookteelt van groot belang voor de Selva.
Het predikaat DOP wordt sinds 2010 bewaakt door het Consorzio di Tutela dell'Aglio Bianco Polesano DOP. Het initiatief voor de aanvraag komt van de coöperati Polesine. Het predikaat is in 2009 verleend op grond van de bijzondere teeltgeschiedenis.
De Polesano wordt traditioneel gevlochten. De kleur van de Aglio di Polesano is helder wit, zelden met strepen. Het is een compacte knoflook, die niet te scherp heet te zijn, met de geur van gras en een fruitig aroma.
Knoflook verdraagt zo ongeveer elke bereidingswijze, bakken, koken, stomen, roken, roosteren. Voorkom echter dat de knoflook verbrandt, dan krijgt deze een nare, bittere smaak.
Je bewaart knoflook bij voorkeur op kamertemperatuur, d.w.z. boven 18°, op een droge plaats zodat de bol niet gaat spruiten. Op deze manier bewaard, is knoflook enkele maanden hoiudbaar. Geoogste knoflook heeft een slaapperiode van omgeveer drie maanden. Na die periode loopt de knoflook uit om een nieuwe plant te vormen. Daarvan maakt de handel gebruik door de slaapperiode te verlengen door de knoflook bij -3° te bewaren. De uitloop kan hiermee wel anderhalf jaar verlengd worden.
Bewaard in de koeling bij een temperatuur rond 0° is knoflook wel negen maanden houdbaar. Knoflook kan, als teentjes of gehakt, prima worden ingevroren. Wanneer een knoflookbol uitloopt of sporen van schimmel vertoont, is deze niet meer bruikbaar!
De gepelde teentjes worden wel op azijn of wijn gezet en bewaard in de koelkast. Hoewel knoflook vaak gebruikt wordt als smaakmaker van olie, kan knoflook niet zonder meer in olie bewaard worden. Meer hierover onder het kopje Gezondheid. Ook wordt knoflook wel gerookt om ze langer houdbaar te maken; door het roken krijgt de knoflook natuurlijk ook een rooksmaak mee.
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).