top
Pome (pitvrucht)
Rosacea
Peul
Pitvruchten op deze site
Sterappel

Pome

Rozenfamile

Pitvrucht, ook wel appelvrucht, is de botanische benaming van de vrucht van met name plantensoorten uit de rozenfamilie, pomes genoemd. Voorbeelden daarvan zijn de appel, de peer en de kweepeer.

Pitvruchten komen voor in de ondertak (subtribus) Malinae bij de pomes. We noemden al drie pomes, de appel (Malus), de peer (Pyrus) en de kweepeer (Cydonia), maar ook de nashi-peren, loquats en mispels worden er toe gerekend.

In de plantenmorfologie worden pitvruchten opgevat als samengestelde kokervruchten. Het zijn schijnvruchten, omdat het grootste deel van de vrucht is gevormd door de bloembekleedselen, bestaande uit kelk- en kroonbladeren. Een belangrijk herkenningspunt van de pitvrucht is wat we bij appels en peren het klokhuis noemen, dat bestaat uit meerdere samengesmolten kokervruchten. Het eetbare gedeelte van de vrucht is een vlezige hypanthiumlaag.

Het klokhuis van een appel bijvoorbeeld bestaat uit vijf papierachtige segmenten (achenen), die met elkaar zijn samengesmolten, en elk één of meer zaden bevatten. Sommige loquatsoorten bevatten slechts één door dons omgeven zaad, maar meestal bevatten ook loquats meerdere achenen en meerdere zaden.

Practische zaken

Houdbaarheid

Pitvruchten zijn over het algemeen lang houdbaar - tot wel een jaar - wanneer de vruchten onder de juiste klimalogische condities bewaard worden. De beste bewaartemperatuur is rond het vriespunt (0°C), voor sommige pitvruchten 3-4°C.

Taalkundige aspecten

Taalkundige aspecten, etymologie

Pitvrucht in diverse talen

engels
pip, pome
frans
piridion, péridium ou péridion
italiaans
pomo
spaans
pomo o piridión
duits
apfel- oder kernfrucht
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 
slotregel

Bronvermelding update september 2024

Legume, peul | Wikipedia (EN/NL)