top
Couscous
In vele soorten
Couscous
 
Couscous rollen

Couscous

Er zijn diverse soorten couscous. Couscous is dan ook een containerbegrip waaronder zowel de luchtige Berber couscous als de 'chewy' parelcouscous wordt verstaan.

De Tunesische couscous is zoals gezegd de fijnste gradatie Berber couscous, met pellets van gemiddeld 1 mm. Deze couscous is daardoor 'fluffie' oftewel luchtig. Marokkaanse couscous is iets grover - 2 mm - en heeft daardoor meer 'bite' dan de Tunesische. Nog een stapje groter - 4 mm -evert een couscous op die met name geschikt is voor het maken van tabouleh. De textuur is vrij losjes in tegenstelling tot parelcouscous, wat samenhangende bolletjes zijn.

Tot de parelcouscous wordt ook wel de Israelische ptitim, verstaan, ten onrechte, want ptitim is net als de Siciliaanse een pasta, geperst en niet gerold. De fijnste gradatie parelcouscous heeft een doorsnede van 4-6 mm, de grotere - 6-8 mm - kennen we als mograbiyeh, voorkomend in het hele Arabisch sprekende gebied, maar vooral geliefd in het Midden-oosten. Deze mograbiyeh heeft na garing een 'chewy bite', 'een beetje taai'.

Tenslotte is er maftoul,

Bronvermelding update juni 2023

Tadmekka. Archéologie d’une ville caravanière des premiers temps du commerce transsaharien | S. Nixon, Mars 2013 Afriques débats, méthodes et terrains d'histoire