In Israël noemt men het wel "Ben-Gurion rijst" noemt. Die naam dankt het aan Israëls eerste premier Ben Gurion. Deze vroeg het voedingsmiddelenbedrijf Osem om een tarwe-alternatief te bedenken voor de schaarse rijst. Ptitim is gemaakt van meel van harde tarwe en wordt geroosterd. Aanvankelijk had ptitim daarom de vorm van rijstkorrels, later werd de vorm gewijzigd in balletjes, naar het voorbeeld van de Palestijnse kogelvormige couscous, maftoul.
Ptitim zijn ongeveer 1 mm in doorsnede en worden gemaakt van fijne, gebleekte harde tarwe. De bolletjes worden machinaal geëxtrudeerd en vervolgens geroosterd. Naast de witte versie zijn er ook een volkoren versie en een versie van spelt. Het roosteren onderscheidt Ptitim van andere bolletjes-pasta's, hoewel ptitim en de Sardijnse fregola veel verwantschap vertonen. Door het roosteren wordt het zetmeel ingesloten, waardoor de bolletjes niet uit elkaar vallen wanneer ze gekookt worden. Het roosteren geeft de parels bovendien een nootachtige smaak.