Kısır
Turks bijgerecht (mezze)
Kısır
VARIATIES
kısır

Kısır

Kısır wordt wel de Turkse tabouleh genoemd, maar ondanks de gelijkenissen - zoals het gebruik van peterselie, bulgur en tomaat - zijn deze mezzes heel verschillend.

In de eerste plaats omdat peterselie in kısır een bescheiden bijrol gegund is en zeker geen hoofdrol, en omdat bulgur, dat in tabouleh alleen spaarzaam wordt gebruikt, in kısır juist datgene is waar het om draait. De term bulgursalade is hier dan ook op zijn plaats.

Net als die andere bulgursalade uit de regio trouwens , de Armeense itsch, wordt de bulgur in kısır in de tomatensaus gegaard. Van het vuur, dat wel.

INGREDIËNTEN

300
gram
fijne bulgur
500
gram
tomaten
2
el
tomatenpuree
50
ml
olijfolie
2
el
granaatappel-melasse
2
 
sla-uitjes
1
 
libanese komkommer
40
gram
hazelnoten
½
 
granaatappel
½
tl
vers gemalen zwarte peper
3-4
tl
pul biber
 
 
zout
50
gram
vers peterselieblad
50
gram
vers mintblad

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Bereid de bulgur, zorg dat ze niet overgaar is. Hak de hazelnoten en schep de partikels uit de granaatappel.

DE BEREIDING

Was de tomaten, ontzaad ze (eventueel), en snijd ze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer. Laat het sap van de tomaat weglekken. Was de kruiden en sla ze droog.

Meng in een kom of schaal de tomatenpuree, de olijfolie en de granaatappel-melasse en werk dit mengsel met de hand door de inmiddels gekookte bulgur. Meng in een andere kom de slaui, de blokjes komkommer, de blokjes tomaat, de hazelnoten en het merendeel van de granaatappel. Voeg alle ingrediënten samen, en meng ze. Proeven, en verder op smaak brengen met zout, zwarte peper en pul biber.

Laat de 20 minuten staan, alvorens haar op te dienen. Bestrooi de schotel met granaatappel, peterselie en mint.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Tabouleh is een salde uit de Levant, de oude naam van de regio in het Midden-oosten. Het recept is gebaseerd op het Mideleeuwse qaḍb, een kruidenmengsel.

Tabouleh werd vooral gemaakt in de bergachtige streken van Libanon en Syrië. In deze versies van tabouleh domineert peterselie, en wordt heel weinig bulgur gebruikt, omdat dat schaars en dur was. In de lager gelegen gebieden gebruikt men van oudsher meer bulgur, in delen van Syrië, de Beqaa vallei en Baabek een variant op bulgur - eveneens van tarwe - salamouni geheten.

Over het algemeen zijn de bulgur-types tabouleh van Turkse en Armeense oorsprong. De Turkse variant wordt kısır genoemd, de Armeense eetch.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2019

Tabbouleh | David Lebovitz How to make the perfect tabbouleh | The Guardian Taboulé | Wikipedia (FR/EN)
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.