Dit canna-kaas-koekje is een typische bizcocho, de term die in de Spaanssprekende wereld wordt gebruikt voor allerhande koekjes, cakejes en andersoortige baksels. In dit geval een cyilindrisch of sigaarvormig 'kaaskoekje'.
Het sleutelingrediënt in deze biszcocho is almidón de achira, achira-zetmeel of sagú en cuajada, een verse kaas. Om het deeg niet te vochtig te krijgen, moet de kaas, een cuajada, tevoren gedehydrateerd worden door deze in een doek uit te wringen. Volgens de klassieke methode worden de koekjes in een keramische pot boven open vuur gebakken. Maar dat is zo tijdrovend (drie uur), dat dat nauwelijks meer gebeurt.
In onderstaand recept wordt dan ook een oven gebruikt. Let wel op, het deeg bereiden is geen sinecure, neemt behoorlijk wat tijd in beslag.
Ben je benieuwd naar hoe de bizcocho's in de ambachtelijke bakkerij gemaakt worden, bekijk dan eens dit filmpje op Youtube. Niet van al te beste kwaliteit, maar wat je ziet, maakt veel goed ! Het filmpje begint met het dehydrateren van de kaas, die gekochte kaas wordt genoemd, 'cuajada ya procesada' , je kunt de kaas natuurlijk ook zelf maken van schapen- of geitenmelk.
Maal de kaas fijn, en meng deze het meel, de suiker en het zout.
Maak een kuiltje in de meel en voeg er de boter, de eieren een een deel van de melk aan toe. Meng er een deeg van. Voeg steeds wat melk toe, tot je een gladde, maar snijdbare pasta hebt. Maak hier een vingerdikke rol van, en snijd deze rol in gelijke stukken van 5-6 cm lang (drie vingerdiktes).
Bak de bizcochos op een ingevette bakplaat bij 300° in 15-20 minuten.
Respecteer het copyright !