Nyponsoppa
Rozenbottelsoep met biestpudding
Nyponsoppa
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN
NYPONSOPPA MED råmjölkspannkaka   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

NYPONSOPPA

Met råmjölkspannkaka (biestpudding)

Ook deze variant op de Zweedse rozenbottelsoep of nyponsoppa draait behalve om de rozenbottels om een verrassend puddinkje van biest (råmjölkspannkaka), de eerste melk van een zoogdier na de bevalling.

Nyponsoppa is een fijne, gezeefde soep die gewoonlijk gepaard gaat met kleine amandelbiscuitjes of geschaafde amandel, ijs of room. In dit recept van Jesper Johansson is de vulling een romig puddinkje van gele eerstedags melk (biest) en mandelskorper, Zweedse cantucci.

In dit recept wordt de soep gemaakt van gedroogde rozenbottels. Zie het basisrecept voor de bereidingswijze met verse rozenbottels. Voor de biestpudding (geënt op de Zweedse kalvdans) is verse vanille nodig. Rasp deze uit de peul, en gebruik de peul zelf in de soep. In Zweden gebruikt men vaak hertshoornzout in plaats van bakpoeder. Hertshoornzout (ammoniumcarbonaat) wordt in Zweden traditioneel gemaakt uit het gewei van rendieren.

INGREDIËNTEN

100
gram
gedroogde (ontpitte) rozenbottels
1
liter
water
1
el
aardappelzetmeel
40
gram
suiker
1
st
vanillepeul (zie hierna)
¼
st
echte kaneel
BIESTPUDDING
4,5
dl
biest
2
el
honing
 
 
vanille (zie hiervoor)
2
 
eidooiers (L)
MANDELSKORPER
100
gram
zachte boter
dl
suiker
1
 
ei
2
dl
zure room
1
 
ei
2
tl
dl
patentbloem
½
tl
amandelextract
 
 
gehakte amandelen
 
 
greinsuiker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Week de gedroogde rozenbottels in de helft van het water, en laat ze daarin minstens twee uur wellen. Verwarm de oven voor het bakken van de koekjes voor op 200°C.

DE BEREIDING

Klop de boter en de suiker romig en voeg de andere ingreidënten toe. Kneed er een luchtig deeg van, en vorm daar een rol van. Snijd de rol in plakken, en leg de plakjes deeg op bakpapier op de bakplaat. Druk ze licht in, zodat ze vierkant of rechthoekig worden. Vak de koekjes in 10 minuten gaar.

Klop de eidooiers voor de pudding los, en giet er de melk al roerende op. Meng de dooiers door de melk. Breng de melk voorzichtig aan de kook, en neem de pan van het vuur zodra de melk gaat binden. Voeg er de vanille aan toe, en giet de nog dikvloeibare pudding in ringen. Wanneer de pudding voldoende is afgekoeld zal hij een vaster vorm hebben, als pannacotta.

Maak nu de soep. Breng de rozenbottels aan de kook met de specerijen. Kook ze in circa 15-20 minuten zacht.

Maak de rozenbottels in het kookvocht fijn in de blender en zeef de gekookte rozenbottels in een punttrechter voorzien van een mousseline-doek. Breng de rest van het water aan de kook, en los intussen het zetmeel op in wat achtergehouden water. Voeg de zetmeeloplossing toe aan het kokend water, en laat het zetmeel in enkele minuten onder voortdurend roeren garen.

Voeg de rozenbottelpuree geleidelijk toe en dan de suiker. Breng de soep aan de kook.

Serveer de nyponsoppa als dessert, naar keuze koud of warm, rondom de biestpudding. Verkruimel enkele koekjes boven de soep.

Bronvermelding update maart 2020

Rose hip soup | J. Simpson, Scandinavian Cookbook - Traditional Swedish Recipes, Google edition 2013-2014 Rose hip soup | Wikipedia (EN/SE) Nyponsoppa | SwedishFood.com Beestings pudding | Just another Day on the Farm, Canada, author unknown
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.