Kanelbullar
Kaneelbroodjes
Kanelbullar
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN
NAAR HET RECEPT VAN
MAGNUS JOHANSSON
BAGERI & KONDITORI
NYHETSMORGON TV4

KANELBULLAR

Kanelbullar (meervoud van kanelbulle) is een Zweedse viennoiserie, fikabröd. Dit type koffiekoekje van gerezen deeg wordt in Denemarken (kanelsnegl) genoemd en is in ons land bekend als 'koffiebroodje'.

Ieder jaar op 4 oktober viert men in Zweden, dat verzot is op kaneel, Kanelbullens Dag. Fika, het woord is hier al gevallen, is een instituut, koffie drinken met een heerlijk broodje, thuis, op het werk en in café's en konditori. Normaal gesproken neemt men twee 'fikor' per dag, tussen 9:00 uur 's ochtends en 3 uur in de middag.

Zweden eten veel kaneel, teveel kaneel, zelfs in die mate dat het een serieus gezondheidsprobleem is, omdat cassia-kaneel en kaneelpoeder coumarine bevatten. Dat is ook het geval met kaneelknopjes, de ontluikende besjes van de cassia. Gebruik in plaats van cassia Ceylon kaneel als u coumarine wilt vermijden.

In veel recepten wordt een boter-kaneelmengsel gebruikt. in dit recept gebeurt dat niet. De vulling is droog. In plaats daarvan bevat het deeg extra boter, en een ei. Het recept is goed voor ongeveer 20 broodjes.

INGREDIËNTEN

dl
volle melk
20
gram
verse gist
200
gram
boter
1
 
ei
100
gram
kristalsuiker
550
gram
tarwebloem
5
gram
zout
5-8
gram
kardamomzaad
VULLING
1
el
gemalen kaneelknopjes
 
 
amandelen
 
 
hazelnoten
AFWERKING
1
 
ei
 
 
griendsuiker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verkruimel de gist in een deegkom en los deze op in wat handlauwe melk. Voeg er wat bloem bij, en zet de gist opzij.

Pel de kardemompeulen en weeg de zaadjes af. Maal de zaadjes grof.

DE BEREIDING

Giet de rest van de eveneens handlauwe melk bij het gistmengsel,en voeg er de lauwwarme boter en de suiker aan toe. Doorroeren. Breek een ei boven het gistmengsel.

Schud de juiste hoeveelheid meel luchtig, liefst direct uit de zak op het werkblad, en meng er het zout en de gemalen kardemom door. Maak een kuiltje en giet er het gistmengsel met het ei op. Kneed het deeg door van buiten af steeds meel toe te voegen aan het aanvankelijk nog zeer plakkerige deegmengsel. Ga daar gedurig mee door, tot alle meel is opgenomen en het deeg elastisch en glad is. Neem hier zeker tien minuten tijd voor.

Tijdens het kneden wordt het deeg geleidelijk aan vaster, en minder plakkerig. dat is het gelegen moment om meer kracht in het kneden te brengen, net als bij het maken van brooddeeg moeen de gluten nu aan het werk gezet worden. Wanneer het kneden gereed is, maak je een bol van het deeg, dekt dat af en laat het minimaal een half uur rijzen.

Maak intussen de vulling klaar, door amandelen en/of hazelnoten grof te hakken, en niet te vergeten de bloemknopjes fijn te malen. Eventueel wat krenten laten wellen.

Kneed het deeg nog even licht door en verdeel het in twee gelijke porties, en rol deze elk uit tot een lap van 40x50 cm. Bestrooi deze met kaneel, of met de noten en de kaneel.

Vouw een derde van de deeglap over de breedte terug, en daarna het open derde gedeelte daar weer over. Je krijgt dan drie laagjes. Druk het over de smalle zijde luchtig aan met de deegroller, en rol de lap nu uit tot bijna de dubbele breedte. Snijd de lap in vingerdikke stroken. dat gaat heel goed met een rolmes (pizzasnijder). Rol van deze strips 'knotjes'. De beide filmpjes (zie bronnen) laten zien hoe dat bedoeld is.

Doe hetzelfde met de tweede portie deeg.

Leg ze op bakpapier op de bakplaat, en laat ze onder een doek 30-40 minuten narijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225°. Smeer de broodjes af met wat ei en bestrooi ze met griendsuiker. Bak ze in het midden van de oven af in 5-10 minuten.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kanelbunnar | Kungsörnen Rose hip soup | Wikipedia (EN/SE) Fika; A social cup of coffee | Sweden culture and tradition (official swedish site) Kanelbullar | Magnus Johanson Nyhetsmorgon TV4 Kanelbullar | Martin Johanson