Nyponsoppa
Rozenbottelsoep
Nyponsoppa
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN

NYPONSOPPA

Net zo beroemd als Zweeds knäckebröd is Zweedse rozenbottelsoep of nyponsoppa, gemaakt van gedroogde rozenbottels.

Nyponsoppa is een fijne, gezeefde soep die soms vergezeld gaat van knäckebröd, maar vaak ook van kleine amandelbiscuitjes of geschaafde amandel, ijs of room. Nyponsoppa wordt als drank gebruikt of maar dan met alles er op en er aan als ontbijt of dessert.

Zweden zijn niet vertrouwd met het eten van wilde vruchten en planten. Zelfs voor de industrialisatie hadden de boeren en nomaden er weinig mee op. Slechts enkele soorten fruit en groente werden geplukt, meestal om direct te eten, en anders om te verwerken in soep, brood of gruwel. Liever at men vis of wild, behalve in tijden van schaarste. Alleen dan was men bereid een voorraad aan te leggen van gedroogde vruchten.

Vanaf het moment dat men bovendien over goedkope suiker kon beschikken, was de geneigdheid om wilde vruchten te verzamelen al helemaal van de baan. De kentering vond plaats aan het begin van de 20e met de Duitse blokkades tijdens de Eerste wereldoorlog. Dankzij voorlichting over de waardevolle voedingsstoffen in rozenbottels, wonnen deze aan populariteit, in die mate dat de siroop en de soep er van de favorieten van jong en oud werden.

Dat is inmiddels kenterende, niet verwonderlijk met zoveel keus in de winkelschappen, en omdat het maken van de soep - met name uit verse rozenbottels - een hele kluif is. Daarom geeft men steeds meer de voorkeur aan gekochte, gedroogde rozenbottels en 'zakjes rozenbottelsoep'. In dit recept is de keuze aan u om verse of gedroogde rozenbottels te gebruiken. Hoe u soep uit een zakje kunt maken, zult u wel weten: eenvoudigweg water erbij.

INGREDIËNTEN

100
gram
gedroogde (ontpitte) rozenbottels
1
liter
water
1
el
aardappelzetmeel
40
gram
suiker
OF (VERS)
300
gram
verse rozenbottels
1
liter
water
1
el
aardappelzetmeel
40
gram
suiker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Ingeval van verse rozenbottels, was deze grondig, snijd de uiteinden eraf en halveer ze. Lepel met een scherp (thee)lepeltje de nootjes en de pluimpjes uit, en spoel de schoongemaakte rozenbottels nogmaals in ruim water. Week de gedroogde rozenbottels in de helft van het water, en laat ze daarin minstens twee uur wellen..

DE BEREIDING

Breng de rozenbottels aan de kook en kook ze in circa 15-20 minuten zacht.

Maak de rozenbottels in het kookvocht fijn in de blender en zeef de gekookte rozenbottels in een punttrechter voorzien van een mousseline-doek. Breng de rest van het water aan de kook, en los intussen het zetmeel op in wat achtergehouden water. Voeg de zetmeeloplossing toe aan het kokend water, en laat het zetmeel in enkele minuten onder voortdurend roeren garen.

Voeg de rozenbottelpuree geleidelijk toe en dan de suiker. Breng de soep aan de kook.

Serveer de nyponsoppa koud of warm, met amandelkoekjes, amandelmacaronen, crème fraîche of ijs.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Rose hip soup | J. Simpson, Scandinavian Cookbook - Traditional Swedish Recipes, Google edition 2013-2014 Rose hip soup | Wikipedia (EN/SE) Nyponsoppa | SwedishFood.com Nyponsoppa, Domestication of wild roses for fruit production | M. Uggla, 2004, Doctoral thesis, Swedish University of Agricultural sciences, Alnarp
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.