Kalvdans
Biestpudding
Kalvdans
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN

KALVDANS

Deze Zweedse biestpudding is een klassiek 17e eeuws gerecht, gemaakt van biest. Kalvdans wordt ook wel kalvost (kalfskaas) genoemd, alhoewel het met kaas weinig op heeft.

Kalvdans wordt net als andere biestpudding gemaakt door de biest op te warmen tot het de consistentie van een pudding heeft. Biest kent een omslagpunt bij opwarming tot 65° à 70°C, daarboven en bij te snelle verwarming klontert de biest.

Kalvdans is opgenomen in de Ark van de Smaak (Arc of taste) van de Slow Food Foundation als een streekproduct uit de Zweedse regio Västra Götaland. In dit recept de klassieke bereiding. Eenmaal per jaar is er zelfs Kalvdansdag, in juli.

INGREDIËNTEN

½
liter
colostrum (biest)
½
liter
melk
3
gram
zout
el
suiker
1
mesp
kaneel
1
tl
groene kardamom

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 150°C.

DE BEREIDING

Meng de biest en de melk en voeg er zout, suiker en kaneel aan toe.

Schenk het mengsel uit in een vlakke schaal of schaaltjes, heel geschikt zijn eierschaaltjes. Zet ze in de oven en houd de ontwikkeling goed in de gaten. Schud de schaaltjes regelmatig heen en weer om te kunnen beoordelen of de stolling vordert, of neem de temperatuur (zie inleiding).

Serveer de pudding warm of koud, bestrooid met wat fijngehakte kardamomzaadjes (alleen de zaadjes, niet de peulen), en opgediend met vers fruit als bosbessen, frambozen of aardbeien.

Bronvermelding update maart 2020

Kalvdans | Slow Food Foundation for biodiversity, Ark of Taste Rose hip soup | Wikipedia (EN/SE) Nyponsoppa | SwedishFood.com Kalvdans | Smaka Sverige Beestings pudding | Just another Day on the Farm, Canada, author unknown
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.