Kalvdans wordt net als andere biestpudding gemaakt door de biest op te warmen tot het de consistentie van een pudding heeft. Biest kent een omslagpunt bij opwarming tot 65° à 70°C, daarboven en bij te snelle verwarming klontert de biest.
Kalvdans is opgenomen in de Ark van de Smaak (Arc of taste) van de Slow Food Foundation als een streekproduct uit de Zweedse regio Västra Götaland. In dit recept de klassieke bereiding. Eenmaal per jaar is er zelfs Kalvdansdag, in juli.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng de biest en de melk en voeg er zout, suiker en kaneel aan toe.
Schenk het mengsel uit in een vlakke schaal of schaaltjes, heel geschikt zijn eierschaaltjes. Zet ze in de oven en houd de ontwikkeling goed in de gaten. Schud de schaaltjes regelmatig heen en weer om te kunnen beoordelen of de stolling vordert, of neem de temperatuur (zie inleiding).
Serveer de pudding warm of koud, bestrooid met wat fijngehakte kardamomzaadjes (alleen de zaadjes, niet de peulen), en opgediend met vers fruit als bosbessen, frambozen of aardbeien.
Respecteer het copyright !