Één van de plaatsen waar Vialone nano wordt verbouwd, is Mantua, in het bijzonder in het gebied aan de linkeroever van de de rivier de Mincio, een gebied dat 'de rijststraat' wordt genoemd (Strada del riso). Het is een kleiner rijstgebied dan dat van Verona, waar de Vialone nano Veronese wordt verbouwd, een sinds 1996 beschermde soort (IPG).
De rijstteelt op de domeinen van de machtige familie Gongaza dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Alleen al in de Sinistra Mincio werden rond het midden van de achttiende eeuw meer dan 2.600 hectare rijst (8.300 biolche) verbouwd. De oudste nog bestaande paddies in de provincie Mantua bevinden zich tussen de dorpen Stradella en Villa Garibaldi. In 1765 kreeg Francesco Galeotti het recht om het water van het kanaal van Tartagliona te gebruiken voor de bevloeiing van deze paddies.
In 2003 is de Associazione Strada del Riso e dei Risotti Mantovani opgericht om voor de rijstteelt aan de Mincio net als voor de Veronese Vialone Nano Europese erkenning te krijgen. Sinds 2007 organiseert zij elk jaar in oktober de Fiera Del Riso Vialone Nano Mantovano. Het evenement duurt maar liefst 18 dagen.
Vialone Nano wordt gebruikt in Venetiaanse risotto's die op de klassieke manier bereid worden, maar vloeiend(all'onda) gehouden worden of in de befaamde 'risotto alla pilota', een Mantuese klassieker.
Vialone Nano combineert uitstekend met paddestoelen en met groenten als pompoen en asperge en met vlees.
Rijst is in zijn originele, gesloten verpakking gemiddeld 24 maanden houdbaar. Bewaar de rijst na opening bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%).