La cucina Italiano
De veelzijdige Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken
De Italiaanse keukens
ITALIË - © Illustratie: Wikipedia
ABRUZZO - © Illustratie: Wikipedia
VALLE D'AOSTA - © Illustratie: Wikipedia
BASILICATA - © Illustratie: Wikipedia
CALABRIA - © Illustratie: Wikipedia
CAMPANIA - © Illustratie: Wikipedia
EMILIA ROMAGNA- © Illustratie: Wikipedia
FRIULI - © Illustratie: Wikipedia
LAZIO - © Illustratie: Wikipedia
LIGURIA - © Illustratie: Wikipedia
LOMBARDIA - © Illustratie: Wikipedia
MARCHE- © Illustratie: Wikipedia
MOLISE - © Illustratie: Wikipedia
UMBRIA - © Illustratie: Wikipedia
PIEMONTE - © Illustratie: Wikipedia
PUGLIA - © Illustratie: Wikipedia
SARDEGNA - © Illustratie: Wikipedia
SICILIA - © Illustratie: Wikipedia
TOSCANA - © Illustratie: Wikipedia
TRENTINO - © Illustratie: Wikipedia
Veneto - © Illustratie: Wikipedia
De Italiaanse keuken(s)
In bewerking
Twee keukens springen daar uit: de klassieke Romeinse keuken en de Siciliaanse keuken. Rome, zelf verklaard centrum van de beschaving van tijdens het Romeinse rijk, Sicilië, de schakel tussen het Europese vasteland en het Afrikaanse continent, en Venetië met zijn rijke handelstradities. Italianen zijn zeer verknocht aan hun culinaire tradities, waarmee niet gemarchandeerd kan worden, gezien de grote hoeveelheid beschermde producten en bereidingen.
De grote culinaire verscheidenheid vindt zijn oorsprong in de verdeeldheid van het land, dat pas aan het einde van de negentiende eeuw verenigd is tot het huidige Italië. Voor die vereniging was de handel tussen de verschillende regio's lange tijd vaak moeilijk zo niet onmogelijk. In de Middeleeuwen raakte het land gefragmenteerd door de opkomst van stadsstaten waaronder de machtige maritieme republieken van Venetië, Genua, Pisa, en Amalfi.
De geografische indeling
Het noorden van Italië heeft altijd onder invloed gestaan van Germaanse invloeden, en grote delen van Italië verkeerden lange tijd onder de heerschappij van de Habsburgers. Delen van Noord-Italië voeren Duits als spreektaal.
slotregel
De geschiedenis van de Italiaanse kookkunst
Romeinse en Middeleeuwse kookboeken:
- De re coquinaria Apicius vijfde eeuw
- De re culinaria Apicius vijfde eeuw
- Liber de coquina rond 1300 anoniem
- Libro de arte coquinaria rond 1400 Martino da Como
- Libro della cocina rond 1400 anoniem, Toscaans
- De honesta voluptate 1480 Platina
- Epulario 1562 G Rosselli
- Opera 1570 B. Scappi
Prodotti agroalimentari tradizionali d'Italia (PAT)
Beschermde producten
Bronvermelding update juni 2023
Prodotti agroalimentari tradizionali d'Italia | Vivi green
Italian cookbooks 800-1500 | Online cookbooks
slotregel