top
La cucina Italiano
De veelzijdige Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken
De Italiaanse keukens
ITALIË - © Illustratie: Wikipedia

De Italiaanse keuken(s)

In bewerking

Hoewel de Italiaanse keuken vaak als één keuken wordt gezien, bestaat hij net als de Chinese en veel andere keukens uit verscheidene keukens met eigen culinaire tradities.

Twee keukens springen daar uit: de klassieke Romeinse keuken en de Siciliaanse keuken. Rome, zelf verklaard centrum van de beschaving van tijdens het Romeinse rijk, Sicilië, de schakel tussen het Europese vasteland en het Afrikaanse continent, en Venetië met zijn rijke handelstradities. Italianen zijn zeer verknocht aan hun culinaire tradities, waarmee niet gemarchandeerd kan worden, gezien de grote hoeveelheid beschermde producten en bereidingen.

De grote culinaire verscheidenheid vindt zijn oorsprong in de verdeeldheid van het land, dat pas aan het einde van de negentiende eeuw verenigd is tot het huidige Italië. Voor die vereniging was de handel tussen de verschillende regio's lange tijd vaak moeilijk zo niet onmogelijk. In de Middeleeuwen raakte het land gefragmenteerd door de opkomst van stadsstaten waaronder de machtige maritieme republieken van Venetië, Genua, Pisa, en Amalfi.

De geografische indeling

Het noorden van Italië heeft altijd onder invloed gestaan van Germaanse invloeden, en grote delen van Italië verkeerden lange tijd onder de heerschappij van de Habsburgers. Delen van Noord-Italië voeren Duits als spreektaal.

slotregel

De geschiedenis van de Italiaanse kookkunst

Romeinse en Middeleeuwse kookboeken:

  • De re coquinaria Apicius vijfde eeuw
  • De re culinaria Apicius vijfde eeuw
  • Liber de coquina rond 1300 anoniem
  • Libro de arte coquinaria rond 1400 Martino da Como
  • Libro della cocina rond 1400 anoniem, Toscaans
  • De honesta voluptate 1480 Platina
  • Epulario 1562 G Rosselli
  • Opera 1570 B. Scappi

Prodotti agroalimentari tradizionali d'Italia (PAT)

Beschermde producten

Bronvermelding update juni 2023

Prodotti agroalimentari tradizionali d'Italia | Vivi green Italian cookbooks 800-1500 | Online cookbooks
slotregel