top
Vijgenblad-poeder
Ficus
Bamboeblad
Recepten met vijgenblad
Vijgenbladpoeder

Vijgenbladpoeder

Zulk prachtig groen vijgenbladpoeder maken, is lang niet zo ingewikkeld om te doen, als het misschien wel lijkt.

Oogst in de zomer mooi groen blad, en was dat zorgvuldig. De vijg is een lid van de moerbeifamilie, en daarbij hoort het lekken van latex wanneer je een tak of blad beschadigt. Draag bij voorkeur handschoenen.

Laat de bladeren uitlekken en leg ze op een rooster. Plaats dat in een oven die op een behaaglijke stand van 70-80 ° draait. Neem de tijd! Na een uurtje of twee, zijn de bladeren knisperend droog (zie foto), en breken al wanneer je ze aanraakt. Knijp de bladeren fijn, zodat je kleinere fracties krijgt om in je grinderte kunnen doen. Wij hebben hier de processormolen van Bamix voor gebruikt, maar iedere andere grinder voldoet minstens zo goed.

Practische zaken

Culinair gebruik

Als je eenmaal dit poeder zelf hebt gemaakt, weet je hoe sterk de bladeren (en de oven) naar kokos ruiken. Het poeder wat minder, sommigen vinden het eerder aan de bittere kant.

Eén van de toepassingen van vijgenbladpoeder is die van groen zout, een mixture van zout en vijgenbladpoeder. Lukt fantastisch met fleur de sel. Een ander is vijgenbladpoeder-crumb, bijvoorbeeld met amandel.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Verse vijgenbladeren zijn zeer bederfelijk en zijn kort (1-2 dagen) houdbaar als ze in de koelkast worden bewaard. Het poeder blijft veel langer goed, mits mooi droog. Bewaar het op een koele, donkere plaats tegen bederf en verkleuring.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2024

Fig leaves | Specialty produce