Vijgenbladeren zijn groot, breed en plat en gemiddeld 12-25 centimeter lang en 10-18 centimeter breed. Dat maakt ze heel geschikt als wikkelblad. Ze geven een onderscheidende smaak af, waarin kokos de boventoon voert. Een van de bekendste toepassing is die van een wrap om kaas. Daarbij komt het complexe aroma van kokosnoot, vanille en groene walnoot gioed tot zijn recht.
Een prachtige combinatie is van geitenkaas, tijm en lavendel, als je dat wilt met wat vlierbloesem-likeur. Je kunt dat in de vijgenbladeren laten trekken door ze een dag in likeur weg te zetten. Over likeur gesproken, van het gedroogde blad kun je ook een heerlijke vijgen-honing-siroop maken. Gebruik hiervoor grof gebroken, gedroogd blad, voeg dit toe aan hete honingsiroop, en zeef het blad er uit zodra de siroop is afgekoeld tot kamertemperatuur.
Vijgenblad-olie is ook zo'n geweldige toepassing. Gebruik hiervoor 20 gram vers blad op 100 ml neutrale olie. Doe beide in de blender en draai het blad fijn. Verwarm de olie op laag vuur tot ongeveer 80° en giet het op een koffiefilter, om een zuivere olie te vrijgen zonder restjes blad. Omdat zowel het blad als de olie-infusie snel oxideren, zet je de olie zo snel dat kan in de koelkast, mogelijk laat je het daarin ook uitlekken. Bewaar de bereide olie niet langer dan enkele dagben, en gebruik het in vinaigrette, gerechten, salades en met crême frache op een heerlijke cake.
Mocht je rijst willen koken met vijgenblad, leg je het blad dan pas op de rijst wanneer het water een de kook is, en verwijder het voor je de rijst op dient. Het blad zelf eet je niet.
Je ziet vijgenblad zelden of nooit te koop, je kunt de plant gemakkelijk zelf houden, is het niet voor de schoonheid of de vruchten, dan voor het smaakvolle blad, dat je voor meer doeleinden kunt gebruiken dan dat van wikkelblad.
Behalve als wikkel kun je vijgenblad gebruiken als basis voor een thee, voor siroop, gelei, pannacotta of ijs. Oogst in de zomer en verwerk het blad tot een smakelijk poeder, dat je in en bij desserts kunt gebruiken in curries.
Vijgenbladeren passen goed bij room, kokosmelk, uitjes, rijst, vissaus, abrikozen, rode chilipepers, basilicum, rode currypasta, pepitas, tofu, kip en vis.
Verse vijgenbladeren zijn zeer bederfelijk en zijn kort (1-2 dagen) houdbaar als ze in de koelkast worden bewaard.