Soms is de wikkel een blad dat zelf als groente wordt gegeten, zoals koolblad of sla, maar in veel culturen worden bladeren gebruikt die zelf niet gegeten worden en alleen als wikkelblad dienen. Voorbeelden daarvan zijn banaanbladeren en bamboebladeren. Naast bladeren worden gebakken of gestoomde deegvelletjes als wikkel gebruikt, of omelet.
Een eeuwenoude wikkel is het bamboeblad waarin gekookte rijst. Japanse vissers gebruikten de techniek van het wikkelen om gekookte rijst langer houdbaar te maken. De rijst was vooraf in een zure substantie gedoopt om het bederf tegen te gaan.
Eén van de vele bereidingsmethoden met een wikkel is het koken 'en papilotte'. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor het bereiden van vis, maar ook voor gerechten waarin het belangrijk is dat de smaken van de gebruikte producten 'integreren'.
Vaak is een wikkel een blad, van een plant, zoals bamboeblad, lotusblad, bananeblad of het blad van een kool. iet alle bladeren zijn geschikt, omdat ze een niet aangename smaak geven, kleur af geven, te fragiel zijn of te klein. Sommige bladeren zijn ook nog eens giftig en moeten sowieso gemeden worden, zoals de bladeren van de rabarber, de aardappel of de tomaat. Hetzelfde geldt natuurlijk voor niet voor consumptie bedoelde bladeren die met onkruidverdelger zijn behandeld. Wij hebben er een heel aantal geschikte en vaak gebruikte bladeren voor u op een rijtje gezet:
De traditional op het gebied van wikkels is witte (kleef)rijst in bamboeblad. Door zijn sterkte en langgerekte vorm is het bamboeblad geschikt voor heel complexe wikkeltechnieken, zoals de Japanse chimaki.
Het waterafstotende, plooibare bananenblad wordt gebruikt als wikkelblad, maar ook als 'servies', kom, bord of schaal. Wel goed vers, want het scheurt snel.
Betelblad en betelnoot gaan hand in hand. Het blad is heel geschikt als wikkel voor gerechten als pothong, miangkum, of om gerechtjes op te serveren.
Het lotusblad is het meest waterafstotende blad op aarde, dus waarom zou je dat niet als wikkel gebruiken? Zowel vers als gedroogd. Heel geschikt voor stoomgerechten met rijst- en kleefrijst.