Angus-runderen zijn effen zwart of rood, ook wel de Red Angus en Black Angus genoemd, en hebben geen horens. Het ras is ontwikkeld in het begin van de negentiende eeuw in Aberdeenshire als Angus doddies uit de stier 'Old Jock' en de koe 'Old Granny'.
Het vlees van de Angus is iets minder vet als dat van de Wagyu maar kent een vergelijkbare marmering, met vetlijntjes die de eigenschap hebben het aroma van het vlees goed vast te houden en een fijne draad.
De namen Black Angus en Aberdeen Angus zijn beschermd, via het stamboek en het PGI (Protected Geographical Indication). Dit keurmerk is bestemd voor producten van authentieke herkomst. Men stelt strenge eisen aan voeding, welzijn en slachtprotocol. De koeien staan het hele jaar buiten en hebben een volledig natuurlijk dieet. Na 24-26 maanden grazen worden de runderen in zogenaamde feedlots ondergebracht waar ze minimaal 120 dagen gevoed worden met een nauwkeurig samengesteld dieet met als hoofdbestanddeel graan, aangevuld met gras en maïs.
De Europese bescherming is een garantie voor de naam Angus. Alleen vlees met het PGI-label mag deze naam voeren.
Respecteer het copyright !