De Lakenvelder is een klein, fijngebouwd rund. Het heeft een witte band rond de middenhand. De band tekent fraai af tegen de zwarte of rode achterhand. Het is de enige tekening. Je herkent het rund direct aan dit unieke 'laken'. Zoals op de vele schilderijen waarop dit ras is vastgelegd, meestal op een landgoed. De Lakenvelder is door de eeuwen heen de koe van de adel geweest. Lakenvelders kun je dagelijks zien op het landgoed Warnsborn in Arnhem en in Park Sonsbeek, eveneens in Arnhem. Het is een dubbeldoel-koe, met types die meer naar 'melktypisch' neigen en types die meer naar 'vleestypisch' neigen.
In de tweede helft van de vorige eeuw is een impuls gegeven aan de instandhouding van het Lakanvelderras, dat in 1976 nog maar 500 runderen telde. De Lakenvelder was geheel uit zwang, mede doordat het rund verdrongen was door moderne melkkrassen. Vanuit de het Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is de Fokkersclub voor Lakenvelders opgericht, van waaruit naderhand weer de Vereniging Lakenvelderen Runderen is ontstaan. Het Lakenvelderstamboek omvat tegenwoordig 3.000 dieren.
Het vlees van de Lakenvelder ging nog niet zo lang geleden naar de reguliere vleesindustrie om daar 'naamloos' verhandeld te worden. In 209 is de Stichting Lakenvelder Vlees opgericht om het vlees een eigen marktpositie te geven en toe te zien op de kwaliteit van het Lakenveldervlees. De Lakenvelder is opgenomen in de Ark van de Smaak. De naam Lakenveld is een gedeponeerd woord- en beeldmerk. De Stichting geeft fok-licenties uit, op grond waarvan deze naam gevoerd mag worden.
Verkoopadressen van Lakenveldervlees staan vermeld op de verenigingssite Lakenvelder runderen. Onder meer is het vlees verkrijgbaar bij de kasteelboerderij van kasteel Doornenburg.
Respecteer het copyright !