De noedels worden traditioneel gemaakt uit flinterdunne rijstpannenkoeken, die op een met arachide-olie ingevette bamboemand gestoomd worden. Deze 'flensjes' worden na afgekoeld te zijn, gevouwen en tot een stapel gevormd waaruit de noedels gesneden worden.
Shāhé noedels werden voor het eerst gemaakt tijdens de Qing Dynasty (1644-1911) in de stad Shāhé in Guangzhou (Kanton) in het restaurant van Fan Axiang, die het recept van zijn vader erfde. De kunst van het op authentieke manier maken van shāhé fěn dreigde enkele jaren geleden verloren te gaan met de sluiting van het Grand Hotel van Shāhé in 2003. Met steun van de lokale overheid opende kort daarna het nieuwe Shāhé fěn cūn restaurant 沙河粉村, uitgerust met het ervaren productieteam van het hotel. Bovenstaande impressies zijn afkomstig van dit restaurant in het geboortedorp van de Shāhé fěn noedel, waar ze het gehele proces in eigen beheer doen, vanaf het malen van de geweekte lente-kleefrijst.
Gebruikelijke benamingen voor Shāhé fěn zijn Hé fěn en Ho fěn en soortgelijke min of meer gelijkluidende benamingen. Shāhé fěn is vernoemd naar de het gelijknamige stadsdeel van Guangzhou.
Rijstnoedels zijn een geliefd ingrediënt in de keuken van Zuidoost-Azië, Vietnam, Thaliand, Cambodja, Laos en voor wat betreft China voor het zuidelijk deel van het land, het vanouds centrum van de rijstteelt. In het gematigder klimaat van het noorden verkiest men tarwenoedels boven rijstnoedels. Shāhé fěn noedels lijken sterk op Vietnamese bánh phở noedels. Deze noedels, die zoals de naam aan geeft in phở soepen worden gebruikt kunnen in breedte variëren. In Thailand kent men gerechten als phat si-io en 'dronken noedels' die met een soortgelijke rijstnoedel gemaakt worden.
Het dunne rijstvel kan ook als wikkel gebruikt worden. een beroemd gerecht is Xiā cháng fěn, garnalen rijst noedelrol.