Farinha manioca do uarini is een zogenaamde farinha d'água. Hij is licht gefermenteerd, zoals de Nigeriaanse gari, en wordt gemaakt van een lokaal cassavesoort. Voor de fermentatie is de Clostridium-bactierie verantwoordelijk, die als karakteristiek een sterke boterzuurgeur heeft, kenmerkend voor het aroma van farinhas d'água.
Het meel wordt gemaakt door licht gefermenteerde cassaves op traditionele wijze te persen in een titipi uit te persen. Van het meel worden vervolgens bolletjes gedraaid, waaraan het meel de naam 'ovinha' dankt, een verwijzing naar vissen-eieren. Ovinhas de Uarini. Deze bolletjes zijn enigszins vergelijkbaar met couscous, maar kleiner dan de Palestijnse moghrabieh (bolletjes van harde tarwe).
Dat gaat zo. Het nog vochtige 'deeg' wordt in een grote schaal gedaan waarin men met de hand of met de 'boleador' bolletjes van draait. Ze worden onmiddellijk daarna geroosterd om ze hun karakteristieke geur en smaak te geven. Pas na het roosteren worden de bolletjes geselecteerd op gaafheid. Alleen bolletjes mogen de naam ovinha de uarini dragen, restjes geroosterd meel en gebroken bolletjes dingen niet mee naar deze titel.
Ovinhas de Uarini worden gebruikt om vis mee te vullen of er een farofa van te maken. Normaal gesproken wordt farofa gemaakt van cassavemeel waaruit het zetmeel is verwijderd, en dat in boter geroosterd is.
Jaarlijks wordt in september onder auspiciën van FAS (zie hierna) de "Prova da Farinha Ribeirinha", een gastronomische competitie gehouden. Je vindt de inzendingen (en recepten) op de site van het FAS.
Ovinhade Uarini wordt al eeuwen lang geproduceerd door traditionele bevolkingsgroepen in het Amazonegebied. Het Origins Brazil ® -label is een beloning voor de inspanningen van de vijftien boerengemeenschappen in op het grondgebied van de gemeenten Uarini en Alvarães om het product te behouden. Het meel wordt door de gemeenschap zelf verpakt en op de markt gebracht onder de naam A Ribeirinha, met technische steun van onder meer de Fundação Amazonas Sustentável (FAS).
Respecteer het copyright !