In garam masala worden de specerijen in de regel boven vuur geroosterd, alvorens ze te malen. In Punjab verkiest men de zon. Maak uw eigen keuze.
Garam masala is een mengsel dat vooral in groentengerechten wordt gebruikt. In dit recept wordt geen laurier gebruikt, en geen korianderzaad, en al evenmin geelwortel. Dat is geen vergissing. De kardemoms worden in hun geheel gebruikt, dus niet alleen de zaadjes, maar ook het zaadhuis.
Dit recept is typisch voor Punjab, met groene en violette of zwarte kardemom, kruidnagel, en (optioneel) nootmuskaat of foelie of beide. In dit recept worden de specerijen geroosterd. In Punjab wordt dat ook wel achterwege gelaten.
Controleer vooraf de koriander- en komijnzaadjes op ongerechtigdheden zoals steentjes. Rooster deze zaden tezamen met de andere specerijen uit het eerste deel van de ingrediëntenlijst.
Rooster de gember en de nootmuskaat en wanneer je in plaats van violette zwarte kardemom gebruikt, deze laatste niet. In het gerecht gebruik je gewoonlijk aanvullend enkele pimentkorrels, die je naderhand verwijdert.
Zeef de specerijen na het malen, en gebruik de grove restjes in een specerijzakje, zodat je ze net als de piment kunt verwijderen.