Deze masala bevat geelwortel, reden waarom kerrie zo geel is. De meeste garam masala's bevatten evenewel geen geelwortel en zijn groen-bruin of bruinig van kleur. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek en van gezin tot gezin. Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Meestal worden de kruiden (licht) geroosterd, maar soms ook in de zon gedroogd. Het wordt vaak als laatste toegevoegd om het rijke aroma te behouden.
Sambar masala wordt gebruikt in sambar, een linzengerecht, in kootu en in poriyals.
tekst
Controleer vooral de koriander- en komijnzaadjes op ongerechtigdheden zoals steentjes, en leg deze met de andere specerijen op een thali (van bamboe gevlochten mand) 2-3 dagen in de zon te drogen, de chili's apart.
Maal alle ingrediënten tegelijk fijn in een grinder. Laat het mengsel in krantenpapier afkoelen, en bewaar het in een licht- en luchtdichte pot.
Bewaar de masala op een donkere koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Doe voor dagelijks gebruik steeds een beetje over in een kleiner potje. Het mengsel is 5 maanden houdbaar.
Het woord garam masala is een samenvoeging van het indiase woord 'garam' en 'masala' wat kruidenmengsel betekent. Het woord garam verwijst naar het gerecht met die naam.
Respecteer het copyright !