Mekelesha (Amharisch: መከለሻ) wordt wel wot kimem genoemd, omdat het - net als berbere - wordt gebruikt in wot's of b'hwats. Mekelesha wordt daarom wel gezien als het equivalent van berbere, maar is dat niet, integendeel. Mekelesha bevat geen chilipeper. De specerijen die in mekelesha gebruikt worden zijn zwarte peper, korarima, kruidnagel, komijn en nootmuskaat. Over de zevende component is regelmatig misverstand, wordt volstaan met zwarte peper of wordt Aziatische lange peper gebruikt, maar traditioneel is dat de Afrikaanse (Kaapse) lange peper. Wanneer je deze weg laat, neem dat wat meer nootmuskaat
Het meeste profijt heb je van een mengsel als mekelesha, wanneer je het vers maakt, en op het laatste moment toe voegt, liefst aan tafel. De bereiding van mekelesha gaat als volgt:
Rooster de hele specerijen (alleen 'roosteren en malen').
Crush de lange peper en de nootmuskaat in een stenen vijzel.
Voeg de geroosterde specerijen toe, en maal vervolgens alle specerijen tezamen fijn. Draai niet te lang aaneen, zorg ervoor dat de specerijen niet te warm worden, dan verliezen ze een groot deel van hun aroma.