De teelt van de San Marzano is duur ten opzichte van andere tomatensoorten, en dat maakt deze tomaat exclusief. Vers is hij nauwelijks te verkrijgen, hij is maar kort leverbaar en ook in blik is hij duurder als andere tomatensoorten. De pelato San Marzano is heel vormvast, calorie-arm (waterrijk) en rijk aan vitamine A, B ,C en lipoceen. Redenen te over voor de Associazone verace Pizza Napoletana om deze tomaat voor te schrijven in de echte Pizza Napoletana.
Op de blikken met hele (pelato intero) of repen ontvelde tomaat (pelato a filetti) staat overigens niet de afkorting PDO vermeld, maar het Italiaanse DOP, wat staat voor Denominazione d'Origine Protetta plus het EU-logo, een unieke code en een vermelding van het oogstjaar.
De Pomodoro kan, eenmaal geopend, in de koelkast bewaard worden maar moet dan binnen een paar dagen geegeten worden.
De hoeveelheid solanine in tomaten is kleiner (0,5 mg per 100 gram bij rijpe en 50 mg per 100 gram bij onrijpe tomaten) als in aubergines, waarvan je er meer dan 35 (overeenkomend met 480 mg solanine) moet eten wil er sprake zijn van gezondheidsrisico.
Het pigment van rode tomaten bevat licopeen, een krachtige natuurlijke anti-oxidant. Licopeen komt zowel in de vrucht voor als in bereidingen. Daarnaast bevatten tomaten caroteen, anthocyanine en andere antioxidanten. Afhankelijk van de veredeling kunnen tomaten grote hoeveelheden vitamine A en C bevatten.
Blauwe tomaten bevatten tweemaal zoveel anthocyanine als andere soorten. Deze zijn om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen in Oregon, Amerika veredeld. Zeker niet om hun smaak.