De aubergine groeit aan een 1,5 meter hoge plant, en is er in twee soorten, de comprido verde claro, een langwerpige lichtgroene aubergine (foto), en de morro redondo. De Verde claro kleurt oranje-rood als hij rijpt, de morro redondo, die ook bitterder is, niet.
Jiló's zijn geliefd in Goiás en Bahia, in het zuidwesten van het land, maar ook in Rio de Janeiro kun je ze vinden. Men eet deze aubergines in warme gerechten, zoals soep, bakt ze, en eet ze gesauteerd als snack met uien bij cachaça, de nationale drank van Brazilië
Door de vrucht in te zouten, onttrek je wat vocht (en bitterheid) uit de vrucht, en zal deze bij bereiding steviger blijven. Jongere, kleinere vruchten hoeven niet met zout behandeld hoeven te worden.
Omdat de aubergine van origine een tropisch gewas is, bewaar je aubergines (net als bananen) liefst niet in de koelkast. Aubergines zijn gevoelig voor temperaturen onder 10 ° Celsius, daaronder treedt lage temperatuur bederf op.
Bij kamertemperatuur kun je een aubergine, mits vers gekocht, maximaal een week goed houden
Hoewel de aubergine net als in Europa en de Verenigde Staten ook wel Guinea squash werd genoemd, burgerde als spoedig de Portugese benaming berinjela in, afgeleid van het Indische brinjal, vooral gebruikt voor de Solanum melongena. De aubergine is heel populair in India, maar ook in Brazilië, waar hij tijdens de slavenperiode naar toe is mee genomen, waar in het zuiden van Brazilië de cultivar gilo of jiló (Solanum gilo) wordt verbouwd.
De naam jiló is afgeeid van njilo, de naam van de plant in het quimbundo , een Angolese taal, die door zeker 3 miljoen van Angolezen slaven af stammende Brazilianen wordt gesproken.
Onderstaande gegevens hebben betrekking op de Afrikaanse Solanum aethiopica.