-->
Thaise basilicum heeft puntige, groene bladeren. Zeer algemeen is de soort met roze-paarse (mauve) loten en sporen mauve in de volgroeide bladeren. De plant is zo'n 40-45 cm hoog en heeft hoekige stelen en bladeren die altijd paargewijs tegenover elkaar groeien, haaks op het vorige paar. Er zijn ook soorten, vooral in Thailand gebruikt, zonder deze paarstonen.
Deze enorme verschillen maken het moeilijk om vast te stellen, voor welk gerecht welk type kruidnagelbasilicum gebruikt moet worden. In Nigeria gebruikt men de 'kruidnagel' basilicum in pepersoep bijvoorbeeld als equivalent voor limoenblad, duidelijk een basilicum van het citral-type, met anijs- en zoethout-tonen.
De verwarring wordt nog groter wanneer in beschrijvingen de (Afrikaanse) kruidnagelbasilicum en de Indische heilige basilicum met elkaar verward, vermoedelijk doordat de heilige of Thaise basilicum eveneens een kruidnagelsmaak heeft, en in het Engels vaak 'clove scented basil' wordt genoemd. Volgens de Plantlist zijn het verschillende planten.
De belangrijkste aromatische oliën in Thaise basilicum zijn estragol (anijs), geranal en neral, eugenol en methyl eugenol (beide kruidnagel). De combinatie van estragol en eugenol is verantwoordelijk voor het dropachtige aroma.
De smaak is niet te vergelijken met de gewone Europese basilicum, ze kunnen elkaar dan ook niet vervangen. Thaise basilicum is een belangrijke smaakmaker in Vietnamese pho, en wordt meegekookt om de bouillon extra smaak te geven (daarna uitzeven), en er bovendien rauw bij gegeten in combinatie met korianderblad.
In Thaise curries en sauzen wordt horapa meegekookt, zelfs knapperig gefrituurd gegeven. Thaise basilicum kan in tegensteling tot zoete basilicum goed tegen verhitting, behoudt ook dan zijn smaak.
Bewaar de basilicum (aan de steel) zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos. Let daar goed op bij de aankoop van Thaise basilicum in een zak.
Blaadjes kunnen, mits goed verpakt, ingevroren worden.
In India is de plant, die net als de zoete basilicum tulsi wordt genoemd, heilig. Tulsi, de onvergelijkbare, is voor Hindoes de incarnatie van de almoeder of moergodin Tulasi. Er zijn veel soorten tulsi: alle groenbladige basilicums worden Sri of Rama Tulsi genoemd, de paars-groene Krishna of Shyama tulsi (Ocimum tenuiflorum) de zoete basilcum Ban tulsi (Ocimum basilicum), de kruidnagelbasilicum Vana Tulsi (Ocimum gratissimum), de kamferbasilicum Kapur tulsi (ocimum kilimandscharium), de citroenbasilicum Dulal tulsi (Ocimum x africanium). De Kapoor Tulsi is hoewel niet inheems, tegenwoordig de meest algemeen gebruikte basilicum in de Indiase keuken.
Bekend is deze horapa van het gebruik in de Thaise en Vietnamese keuken, maar ook in Cambodja en Laos is de Thaise basilicum geliefd. Horapa kan niet gemist worden in Thaise rode en groene curries en Vietnamese Pho.
Het woord basilicum is ontleend aan het Latijnse woord voor vorstelijk 'basilicum', naar het Griekse 'basileus' wat koning, vorst betekent, en dat ook de basis vormt voor het woord 'basiliek'. In Nederland wordt voor basilicum ook wel de benaming 'koningskruid' gebruikt. Het woord Ocimum is afgeleid van het Griekse woord voor 'te ruiken'.
Vanwege het ontbreken van gegevens, geven we hier de voedingswaarde van gewone, zoete basilicum. Basilicum wordt gebruikt als kruid en wordt daarom in kleine hoeveelheden gegeten. Het bevat de gentoxische stoffen estragol, methyleugenol en safrol, die mogelijk kankerverwekkend zijn na inname van zeer grote hoeveelheden (100 tot 1000 keer de te verwachten inname). Bij normaal gebruik van basilicum is er volgens het Voedingscentrum echter geen enkel verhoogd risico op kanker.
Respecteer het copyright !