Oregano
Kruid (Lamiaceae)
OREGANO
NON-OREGANO'S
OREGANO | ORIGANUM VULGARE

OREGANO

Oregano of wilde majoraan (Origanum vulgare) is de soortnaam van een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae), die bekend is uit de italiaanse en Griekse keuken, waar hij veelal wordt gebruikt in combinatie met tomaat en aubergine.

De plant is net als de echte majoraan (Origanum majorana) houtachtig, maar heeft grotere blaadjes en smaakt zoeter. De oregano-plant groeit in gematigde streken, maar houdt van een warm plekje. oregano is in tegenstelling tot echte majoraan winterhard. De plant heeft worteluitlopers, waardoor hij gemakkelijk woekert. Hij wordt 30-60 cm hoog. De blaadjes hebben een steeltje, zijn klein en licht behaard en aan beide zijden groen. Het blad is soms gekarteld.

De plant bloeit van juli tot september. wordt voor de bloei geoogst. Men oogst daarbij de hele stengel. Gedroogde majoraan bevat de hele stengel, zowel bladeren als de stelen, bloemen en knoppen. Vers wordt alleen het blad gegeten.

Als de beste culinaire soort wordt algemeen de Italiaanse of Griekse oregano beschouwd (Origanum vulgare subsp hirtum). Verwante soorten zijn de Syrische majoraan, die ook qua smaak erg op oregano lijkt, en de Turkse majoraan, met een smaak die tussen majoraan en oregano ligt.

GEBRUIK

Van oregano worden alleen de blaadjes gebruikt. Goede verse Italiaanse oregano is soms zelfs een beetje scherp op de tong, dat zul je van gedroogde oregano of oregano uit de gematigder streken niet kunnen zeggen. Het is één van de harde kruiden in een herbes de Provence.

AANKOOP EN BEWAREN

Oregano is vers en gedroogd verkrijgbaar. Zoals gezegd is het verschil tussen verse en gedroogde majoraan dat je bij de laatste (veelal) de hele plant eet, en niet alleen de blaadjes, hoewel die ook gevriesdroogd verkrijgbaar zijn. Het prijsverschil loont.

Bewaar verse takjes majoraan zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Oregano komt uit de noordelijke, gematigde Europese streken, Klein-Azië en het Middellandse zeegebied, maar wordt ook in de Latijns-Amerikaanse keuken gebruikt.

Oregano groeit in ons land in het wild, onder meer langs de grote rivieren. De plant is in ons land en in belgiË beschermd, komt voor op de Nederlandse rode lijst, met de kwalificatie 'algemeenvoorkomend, stabiel of toegenomen'.

ANDERE OREGANOS

Ook een lid van de lipbloemigen maar geen majoraan is de Vijf-in-een-kruid (Plectranthus amboinicus), ook wel Mexicaanse munt genoemd. Hij groeit in veel tropische landen in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azieë.

Net zo min een majoraan, en zelfs geen familie is de Mexicaanse oregano (Lippia graveolens), wat geuriger dan oregano en om die reden gewild als alternatief voor gedroogde oregano van 'echte' oregano.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het huidige woord oregano stamt van het Middeleeuws Latijnse origanum, dat aan het Griekse origanos is ontleend. De betekenis ervan is 'keukenkruid'.

Het oudere 'orega' betekende eveneens kruid maar dan in de betekenis van geneeskrachtig kruid. Waarschijnlijk komt het woord van het Iberische schiereiland waar het Gallicisch het woord ourogo kent, en het Catalaans orenga.

VERTALING OREGANO

engels
oregano
frans
origan
italiaans
origano
spaans
orégano
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Oregano bevat veel vitamine A en B1 en een hoog gehalte aan essentiële oliën.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGDE OREGANO

306
kcal
( 1280,3 kJoule)
11
gram
eiwitten
64,4
gram
koolhydraten
4,1
gram
waarvan suikers
10,3
gram
vet
2,7
gram
verzadigd
0,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
5,2
gram
meervoudig onverzadigd
4180
mg
omega-3
1050
mg
omega-6
VITAMINES
2301
µg
vitamine A
(288% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
6,2
mg
nicotinezuur
(39% ADH)
1,2
mg
vitamine B6
(86% ADH)
274
µg
foliumzuur (B9)
(137% ADH)
50
mg
vitamine C
(63% ADH)
18,9
mg
vitamine E
(158% ADH)
622
µg
vitamine K
(829% ADH)
MINERALEN
1576
mg
calcium
0,9
mg
koper
44
mg
ijzer
1669
mg
kalium
270
mg
magnesium
4,7
mg
mangaan
15
mg
natrium
200
mg
fosfor
5,9
µg
selenium
4,4
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank oregano | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts dried oregano | Nutritiondata.self.com Echte en wilde majoraan | Neêrlands tuin Wilde marjolein | Wikipedia (NL) Oregano | Purdue university New crop resource online program