De Lippia graveolens is een overblijvende heester, die wel 3,5 meter hoog kan worden. De plant bloeit in regenachtige gebieden het hele jaar door, maar kan goed tegen droogte.
De bladeren bevatten etherische olie van een ongeveer zelfde samenstelling als de oregano, vandaar de verwante geur. De blaadjes zijn maar klein, tussen 2 en 4 cm lang, langwerpig, met een stomp einde, en licht behaard. De blaadjes van de Mexicaanse oregano zijn geuriger, maar smaken minder zoet dan die van Europese oregano, en hebben citrus- en zoethouttonen met een vleugje mint. De citrussmaak valt eenvoudig te verklaren, de plant is familie van de citroenverbena.
De planten die groeien in de Sonora-woestijn, langs de kust van West-Mexico, heten door de droge omstandigheden en de zilte lucht de smaakvolste en scherpste oregano ter wereld te leveren.
De Mexicaanse oregano is niet het enige kruid in het Lippiageslacht. De koseret, Lippia abbysinicus is de Ethiopische 'basilicum', pnmisbaar in de Ethiopische keuken. Het zijn maar twee van de ongeveer 200 plantensoorten in het geslacht, voorkomend in Midden- en Zuid-Amerika en tropisch Afrika. Van heel véél soorten worden de blaadjes als kruid gebruikt !
Van de Lippia dulcis bijvoorbeeld, de L. alba (licorice wortel - gekauwd in Midden-Amerika-), de L. citriodora (in drank), de L. micromera, de L. origanoides, de L. pseudo-thea (theevervanger in Brazilie, eetbare vrucht).
De belangrijkste smaakcomponenten van Mexicaanse oregano zijn:
Mexicaanse oregano is in ons land en via internet gedroogd verkrijgbaar, zoals van het merk McCormick.
De bladeren hebben een sterke smaak, die goed harmonieert met vlees en gevogelte. De unieke smaak komt tot zijn recht in een pesto. Vervang de basilicum door deze Mexicaanse oregano, maar doseer voorzichtig.
De plant is inheems in de Sonora en de Chǐ huahua woestijn, die zich uitstrekken van Arizona tot aan Texas, en daarmee één van de slechts twee nog gebruikte inheemse kruiden in de Verenigde Staten (de ander is Californische laurier).
Onder de naam 'desert oregano' is de Lippia graveolens opgenomen in de Amerikaanse Ark of taste. De Seri of Comca'ac indianen plukken het kruid dat in het wild in de woestijn groeit nog altijd met de hand. Zij ritsen de bladeren voorzichtig van de plant, opdat deze verder kan groeien. De bedoeling is de groei van de Lippia graveolens is zijn originele habitat duurzaam te behouden. Zij noemen de plant in hun eigen taal xomcahiift, wat dat betekent weten wij niet te achterhalen.
Onder de naam Mexicaanse oregano worden veel planten verstaan, niet alleen deze Lippia graveolens, maar ook de Plectranthus amboinicus, waarvan de juiste benaming echter Vijf-in-een-kruid of Cubaanse oregano is, en de Poliomintha longifloria, rozemarijnmunt genoemd.