Vanaf de veertiende eeuw wordt op tal van plaatsen in Zwitserland saffraan verbouwd, waaronder in Aargau in de Zwitserse Jura. De aanleiding was de 14-daagse Saffraanoorlog in Falkenstein met buurland Oostenrijk in reactie op de roof van een grote partij saffraan. Het was de tijd van de Zwarte dood, de Pest-pandemie, die ook in Zwitserland veel slachtoffers maakte. Saffraan werd beschouwd als een probaat medicijn, reden waarom de roof zoveel woede los maakte.
Het was een 'wake-up-call' dat je niet afhankelijk moet zijn van de produtie van medicijnen elders, 'histoire se répète' . Eerst namen de burgers van bazel het initiatief om zelf saffraan te gaan verbouwen, later volgden andere regio's. Het zou niet meer dan tien jaar duren. Toen ging de saffraanteelt in Zwitserland verloren na opeenvolgense mislukte seizoenen. Alleen in Mund in Wallis bleef de teelt nog lange tijd bestaan.
In 1979 ontstond het initiatief om de wereld kondig te maken van de teelt van de superieure saffraan in Mund, met succes. Het stimuleerde andere regio's om ook weer saffraan te gaan telen, aanvankelijk alleen in Aargau in 2007, enkele jaren daarna ook in Appenzell, Bern, Freiburg, Luzern, St Galen en Tessin.
De teelt van de Aagauer saffraan begon in 2007 met de aanplant van 15.000 krokusbollen in het Bünztal in Aristau. De inspiratie voor de saffraanteelt is filosofisch van aard, het initiatief van één vrouw, een geboren Aargauer. De saffraanteelt is vrijwel volledig handmatig.
De herintroductie van Aargauer safran wordt wel de renaissance van de Zwitserse saffraan genoemd, de hergeboorte, al is dat niet een correcte term, want het plantgoed is stellig niet aan de veertiense eeuw gerelateerd.
Waar kunt u Aargau ook van kennen? Aarau, de hoofdstad van Aargau is de thuishaven van Bircher appel-muesli, een product dat is bedacht door Max Bircher-Brenner (1867-1939), een sanatoriumarts die müsli, zo schrijf je het eigenlijk, aan zijn patienten voor schreef.
Voor een gram (biologische) Aargauer saffran leg je al gauw zo'n 50 Zwitserse frank (CHF) neer, het gelijke bedrag in euro's. Deze prijs werkt ook door in Crème de saffran een romige likeur, die vanaf 38 CHF verkijgbaar is (2 deciliter).
Respecteer het copyright !