Kemiri
zaden en noten
KEMIRI
 
KEMIRINOTEN

KEMIRI

De kemiri of Indische walnoot (Aleurites moluccanus) is één van de twee planten die het geslacht Aleurites vormen. Alleen deze mollucanus is eetbaar, althans wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

De kemiri is een grote boom. Hij wordt gemiddeld 10-25 meter, soms tot wel 40 meter hoog. De kemiri draagt vruchten waarvan het zaad gegeten wordt. Deze kemirinoten kunnen echter niet rauw gegeten worden, omdat ze licht giftig zijn, omdat ze onder meer saponine en phorbol bevatten. De smaak van de kemirinoot is daardoor enigszins bitter.

De kemirinoten worden gewoonlijk gepoft. Leg ze daartoe 10 minuten in de oven op160°, houd ze boven een open vuur (vlam), of hak of maal ze fijn en voeg ze toe aan het te koken gerecht.

Kemirinoten zijn gewild in de Indonesische keuken, waar ze vaak in bumbu's worden verwerkt, en de Maleisische keuken. Omdat de noten zo oliehoudend zijn -het oliepercentage bedraagt 60% - kunnen ze branden. Daaraan danken ze hun Engelse benaming 'candlenut' (kaarsnoot). De olie wordt niet voor consumptie gebruikt, maar voor gebruik als brandstof of smeermiddel, en als grondstof voor zeep, vernis en verf.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De kemiri komt van oorsprong, naar men vermoedt, uit Maleisië maar groeit van oudher op tal van plaatsen in het wild: in tropisch Azië en Oceanië voor, van India tot China en Polynesië, in Australië en Nieuw-Zeeland. Op tal van plaatsen wordt de kemiri om zijn noten verbouwd.

Op bovenstaande foto een meer dan spectaculair beeld van kemiribomen (daar kuku'i geheten) langs de Nā Pali kust op Hawaii, daar terecht gekomen in de 60-er jaren van de vorige eeuw. In het kader van een herbossingsprogramma zijn de kemiri-noten met behulp van B51-bommenwerpers (!) uitgestrooid over de valleien langs deze kustlijn, volgens velen de mooiste kustlijn ter wereld.

De enige manier om deze kuku'i-kust met eigen ogen te zien, is de zware en allesbehalve ongevaarlijke Kakalau trail te lopen, achttien kilometer lang. Behoort tot de 20 zwaarste trails ter wereld

VERTALING KEMIRI

engels
indian walnut, candlenut
frans
noyer des moluques
italiaans
 
spaans
nuez de la india
duits
kemirinuss, kerzennuss
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
lai
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Voor het overzicht van voedingsstoffen in kemirinoot is, genoodzaakt door de schaarse en vaak onvolledige informatie op de voor deze site gebruikte officiële Amerikaanse sites, gebruik gemaakt van een aantal Indonesische sites, en zijn deze gegevens samengevoegd, voor zover ze in basis correspondeerden.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

657
kcal
(2750 kJoule)
13
gram
eiwitten
17
gram
koolhydraten
10
gram
vezels
4
gram
waarvan suikers
61
gram
vet
VITAMINES
½
mg
vitamine B1
(45,5% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(28,6% ADH)
4
mg
vitamine C
(5% ADH)
MINERALEN
225
mg
calcium
4,5
mg
ijzer
610
mg
kalium
3
mg
natrium
310
mg
fosfor
VETZUREN (GEMIDDELD)
19
%
oliezuur
41
%
linolzuur
27
%
linoleenzuur

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Euphorbiaceae | Dr G Carr, Department of Botany and Plant Pathology, Oregon State University, Hawaiaan botany Euphorbiaceae | Wikipedia (EN/NL/DU) Euphorbia | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Aleurites | W. Stuppy e.a., Malesian Euphorbiaceae descriptions Kalakau trail | Wikipedia Kalakau trail | Kalau'i explorer Kemiri | World population food en andere Indonesische bronnen