Sharonvrucht
Kaki
Sharonvrucht
 
SHARONVRUCHT | DIOSPYROS KAKI VAR TRIUMPH

Sharonvrucht (kaki)

De Sharon-kaki is een Israëische variëteit van de Japanse persimoen (Diospyros kaki). De botranische naam is Dsiospyros kaki var Triumph.

Is het niet merkwaardig dat deze vrucht sharonfruit wordt genoemd, wat eigenlijk de Engelse benaming is voor sharonvrucht. De sharonvrucht is een 'echte' kaki, een variëteit die aan het einde van de 19e eeuw in Israë is ontwikkeld, en die op grote schaal in de Sharonvallei wordt verbouwd. vandaar.

Het merkwaardigste artikel over de sharon is dat op VTM-koken: "Persimmon wordt vaak verwisseld met sharonfruit, het is dan ook afkomstig van het kaki-ras." Niks 'ras', maar soort, de Diospyros kaki oftewel de Japanse persimoen, is een persimoen. En niks afkomstig van kaki, de Triumph is een kaki-variëteit.

Sharon is bovendien een merknaam, net als Jaffa, een shamouti sinaasappel. Het merk Sharon is eigendom van Mor International, die de vrucht zowel in Isrë als in Zuid-Afrika verbouwd.

De seizoenen van de 'Mor'-kaki's uit Israë en Zuid-Afrika vullen elkaar aan, zodat het bedrijf de Sharon het hele jaar door kan leveren. Het Spaanse seizoen loopt slechts van oktober tot januari, het Israelische loopt dan nog enkele maanden door.

De concurrentie tussen de Spaanse 'Sharon' en de Sharon's'' van Mor International leidt tot sterke prijsschommelingen, met een baisse rond de Kerst. De Spaanse kaki is veel goedkoper dan de Sharon, maar slechts enkele maanden verkrijgbaar. Zowel voor als na het Spaanse kaki-seizoen liggen de prijzen dus hoger.

Niet onbelangrijk: de sharon behoort tot de kakisoorten die geen tannine bevatten, en zijn zaadloos. De smaak is vrij vlak, vergeleken met andere kaki's. Bovendien bevatten sharons veel tannine. dat is de reden waarom sharons met ethyleen worden behandeld, om ze onrijp eetbaar te maken, en de tannine onoplosbaar te maken, waardor de bitterheidd verdwijnt.

VERKRIJGBAARHEID EN BEWAREN

De vrucht is het hele jaar door verkrijgbaar uit de drie landen waar deze verbouwd wordt, en bovendien uit Azerbeidjan. Onder normale omstandigheden - in 2016 was regenval in Spanje spelbreker - zijn sharon's van oktober tot december ruim verkrijgbaar en goedkoop.

In de koeling is de onrijpe vrucht bij een temperatuur vlak boven het vriespunt enkele maanden houdbaar. De ideale bewaartemperatuur is 5°C.

De rijpe vrucht is zeer gevoelig voor beschadiging.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Israel: Spanish kaki could price out Sharon fruit | Fresh plaza Sharon Fruit | Specialty produce Know what you eat: Japanese persimmon | Nutrition Data self