top
Sharonvrucht
Diospyros kaki var triumph 'sharon'
Sharonvrucht
Andere variƫteiten en bereidingen
Sharonvrucht - Diospyros kaki var triumph

Sharonvrucht (kaki)

Diospyros kaki 'sharon'

De Sharon(kaki) is een in Israël ontwikkelde zaadloze variëteit van de Triumph-kaki

Merkwaardig genoeg wordt de vrucht in ons land in de regel 'sharonfruit' genoemd, de Engelse benaming voor sharonvrucht, de kakivrucht van de Sharonvlakte. Wat te denken van deze tekst op VTM-koken: "Persimon wordt vaak verwisseld met sharonfruit, het is dan ook afkomstig van het kaki-ras." Niks 'ras', maar soort, de Diospyros kaki oftewel de Japanse persimoen, is een persimoen. En niks afkomstig van kaki, de Triumph is een kaki-variëteit.

Waar en niet-waar. Sharon is een merknaam, net zoals de Jaffa een shamouti sinaasappel is. Maar ook Persimon is een merknaam, een geregistreedc handelsmerk zelfs. Beide handelsmerken zijn in handen van de belangrijkste producent van sharonnvrucht Mor International. Sharonvruchten worden in en buiten IsraĆ«l geteeld door een aantal grote bedrijven, waaronder Arava Export Growers, Galilee Export, Agrexco, Mehadrin en de al genoemde Mor International, de grootste teler, verpakker en exporteur van sharonvruchten. Mor International is de eigenaar van het merk Sharon, die de vrucht zowel in Isrël als in Zuid-Afrika verbouwd.

De seizoenen van de sharon-kaki's uit Israë, en Zuid-Afrika vullen elkaar aan, zodat Mor het hele jaar door sharons kan leveren. Het Spaanse sharon-seizoen loopt slechts van oktober tot januari, het Israelische loopt dan nog enkele maanden door.

De concurrentie tussen de Spaanse Ribera en de Sharon's' leidt tot sterke prijsschommelingen, met een baisse rond de Kerst. De Spaanse kaki is veel goedkoper dan de Sharon, maar slechts enkele maanden verkrijgbaar, vooral rond de kerstdagen. Zowel voor als na het Spaanse kaki-seizoen liggen de prijzen hoger.

De smaak van een sharon is vrij vlak vergeleken met andere kaki's. Onrijpe sharons kunnen veel looizuur bevatten, tannine, reden waarom sharons met ethyleen worden behandeld, om de tannine onoplosbaar te maken, waardoor de wrangheid verdwijnt en de vrucht ook onrijp gegeten kan worden.

Het commerciële succes van de sharonvrucht is voor een groot deel te danken aan het effect van de ethyleenbehandeling en het feit dat ze geen zaden bevatten, waardoor een beter handfruit. De vruchten worden sowieso onrijp verhandeld omdat de rijpe vrucht heel kwetsbaar is.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De vrucht is het hele jaar door verkrijgbaar uit Israël, Zuid-Afrika en Spanje, en bovendien uit Azerbeidjan. Onder normale omstandigheden - in 2016 was regenval in Spanje spelbreker - zijn sharon's van oktober tot december ruim verkrijgbaar en goedkoop.

In de koeling is de onrijpe vrucht bij een temperatuur vlak boven het vriespunt enkele maanden houdbaar. De ideale bewaartemperatuur is 5°C.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De oranje kleur van de rijpe vrucht verraadt al dat de vrucht caroteen bevat, onder meer beta-caroteen. Bovendien is de kaki rijk aan vezels en vitamine C.

Samenstelling per 100 gram rauw product

70,0
kcal
(293,1 kJoule)
0,6
gram
eiwitten
18,6
gram
koolhydraten
12,5
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
Vitamines
537,0
µg
vitamine A
(70% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur (B3)
(0,6% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
8,0
µg
foliumzuur (B9)
(4% ADH)
7,6
mg
choline
 
7,5
mg
vitamine C
(9,4% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(5,8% ADH)
2,6
µg
vitamine K
(3,5% ADH)
Mineralen
8,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,2
mg
ijzer
161,0
mg
kalium
9,0
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
1,0
mg
natrium
17,0
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
0,1
mg
zink
in dit artikel 
slotregel

Bronvermelding update juli 2024

Israel: Spanish kaki could price out Sharon fruit | Fresh plaza Sharon Fruit | Specialty produce Know what you eat: Japanese persimmon | Nutrition Data self